ASTMA

Feline astma (astma bij katten)

Feline astma komt helaas vrij vaak voor. U kunt het met astma bronchiale van de mensen vergelijken. De behandeling is symptomatisch (dit betekent, dat men alleen de symptomen bestrijdt), de ziekte kan niet genezen worden. De oorzaken van feline astma zijn nog niet bekend, maar waarschijnlijk spelen allergieŽn vaak een rol. De oorzaak van de allergie is meestal niet te vinden, omdat er teveel mogelijkheden zijn, b.v. huisstofmijt, pollen, voer (vooral chemische conserveringsstoffen etc.), schoonmaakmiddelen en chemische middelen (denkt u hierbij ook aan dingen zoals haarspray, parfum, tapijtreinigingsmiddelen of kattenbakkorrels). Ook een genetische aanleg wordt onderzocht. Andere mogelijke oorzaken voor astma zijn stress, koude lucht en lichamelijke belasting. Sommige katten lijden zomers, wanneer ze vaker buiten zijn, meer aan astma.

De symptomen onderscheiden zich soms nauwelijks van een infectie met longwormen, mycoplasmaīs (bacteriŽn) of hartziekten. Daarom is het in eerste instantie belangrijk, door een dierenarts, die ervaring heeft met feline astma (!), een diagnose te laten stellen.

Wanneer bovenstaande oorzaken uitgesloten zijn, is het soms erg moeilijk, astma van een chronische bronchitis te onderscheiden. Daar de behandeling van beide ziekten bij katten echter nagenoeg hetzelfde is, heeft dit geen verdere consequenties.

De astma-aanval bij een kat

Bij een astma-aanval trekken de spieren van de luchtwegen samen, het slijmvlies ontsteekt en er wordt veel slijm geproduceerd, dat slecht afgevoerd kan worden. De poes is erg kortademig, vooral het uitademen is bij een astma-aanval een probleem. Er ontstaat een hoestaanval, waarbij het eruit ziet alsof de kat een haarbal probeert uit te wurgen. Tot slot hoest de kat taai slijm op, dat meestal weer wordt ingeslikt.

Wanneer een astma-aanval niet wordt behandeld, kan er een status astmaticus ontstaan! Dit is een langdurige astma-aanval, die niet op de normale medicatie reageert. Dit is bij katten niet ongebruikelijk en is een levensgevaarlijke toestand: De katten zitten met hun schouders ingetrokken en hebben hun nek uitgestrekt. Ze ademen door hun bek. Hun ogen zijn wijd geopend en de dieren kijken angstig. Er ontstaat zware kortademigheid en u kunt een kuchende en piepende ademhaling horen. De tong kan blauw worden.

Een zware astma-aanval moet als een noodgeval behandeld worden, want uw kat kan stikken! U moet in dit geval direct met uw kat naar de dierenkliniek gaan!

In de laatste jaren wordt bij astma en chronische bronchitis steeds vaker gebruik gemaakt van de zogenaamde "Aerocat" (een inhalator of "puffertje" voor poezen). Deze heeft het voordeel, dat medicijnen zoals prednisolon en bronchiŽn-verwijdende middelen alleen plaatselijk in de longen werken, en niet het hele lichaam belasten. Ongeveer 90% van de katten accepteren een inhalator. U moet uw poes er echter heel langzaam en met veel geduld aan laten wennen, want stress is voor astmatische katten echt gif!

Astma bij honden

"Echt" astma bij honden (canine astma) komt niet zo vaak voor, maar kan niet helemaal uitgesloten worden.

Behandeling Astma

Bij ons betaalt u geen verzendkosten!

Bestel dit artikel Respire™, 300 mg tabletten   90 tabletten € 21,70
Bestel dit artikel Respire™, 300 mg tabletten 180 tabletten € 41,30
Bestel dit artikel Respire™, 1200 mg tabletten   90 tabletten € 33,60
Bestel dit artikel Respire™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 61,70

ô = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Respire: Codonopsis pilosula, Astralagus membranaceus, Rehmannia glutinosa, Prunus mume, Schisandra chinensis, Morus alba, Tussilago farfara, Perila frutescens, Fritillaria cirrhosa, Platycodon grandiflorum, Pinellia ternata, Zingiber officinale. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Dosering Respire voor: hond, kat en knaagdieren. Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

Dosering hond, kat en huisdieren
Lichaamsgewicht
Eerste 14 dagen
Vanaf 15 dagen
tot 1 kg
2 x daags 1 tablet à 300 mg
2 x daags 0,5 tablet à 300 mg
tot 5 kg
2 x daags 2 tabletten à 300 mg
2 x daags 1 tablet à 300 mg
tot 10 kg
2 x daags 1 tablet à 1200 mg
2 x daags 0,5 tablet à 1200 mg
tot 20 kg
2 x daags 2 tabletten à 1200 mg
2 x daags 1 tablet à 1200 mg
tot 30 kg
2 x daags 3 tabletten à 1200 mg
2 x daags 1,5 tablet à 1200 mg
tot 40 kg
2 x daags 4 tabletten à 1200 mg
2 x daags 2 tabletten à 1200 mg
tot 50 kg
2 x daags 5 tabletten à 1200 mg
2 x daags 2,5 tabletten à 1200 mg
boven 50 kg
2 x daags 6 tabletten à 1200 mg
2 x daags 3 tabletten à 1200 mg

De dosering voor een cavia en konijn is relatief hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Dosering cavia, hamster en overige knaagdieren
Eerste 14 dagen
Vanaf 15 dagen
2 x daags 2 tabletten à 300 mg
2 x daags 1 tablet à 300 mg

Resultaat: 2 - 10 dagen. Nadat de symptomen verdwenen zijn, de dosering nog 4 weken langer blijven inzetten.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

 Bijsluiter Respire

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?


300 mg tablet
 
1200 mg tablet
300 mg tablet
 
1200 mg tablet


KLANTENREACTIES RESPIRE (scrollen naar beneden)


astma-kat Mail deze pagina    astma-katten Toevoegen aan je Favorieten    astma-kat Print deze pagina