DIARREE - OVERGEVEN

Diarree en overgeven bij hond, kat, cavia, konijn, fret en overige huisdieren.

Diarree is geen zelfstandige ziekte, maar een symptoom, dat ons laat zien dat er bij ons huisdier iets niet in orde is. Voor overgeven geldt hetzelfde. Er zijn vele oorzaken voor diarree en overgeven, die hier besproken worden. Deze lijst is echter niet compleet!

Wanneer u bloed ziet bij het braaksel of in de ontlasting, kunt u het beste met uw dier naar de dierenarts gaan, want een maag-of darmbloeding kan levensgevaarlijk zijn!

Oorzaken voor diarree en overgeven

Verkeerd voer:


De ervaring heeft geleerd, dat wanneer de diarree slechts 1-2 dagen aanhoudt, het meestal een "reinigingsreactie" van het lichaam is. Soms moet het dier dan ook braken (Gastro-enteritis). In dit geval hoeft u niet met medicijnen in te grijpen. Maar als u Gastro in huis hebt, kunt u dit gerust geven! Gastro normaliseert de werking van de maag en de darmen, zodat uw dier weer sneller fit is.

Let u er echter op, dat uw dier niet te veel vocht verliest. Dit kan vooral voor pups, kleine honden en katten snel levensgevaarlijk worden! Wanneer uw dier lusteloos en apathisch wordt en geen kracht meer heeft, moet u snel naar de dierenarts gaan!

Onderzoek uw dier zelf: neem een huidplooi tussen uw vingers en laat deze dan los: de plooi moet snel verdwijnen. Wanneer hij blijft staan of heel langzaam wegtrekt, lijdt uw hond of uw kat aan een te groot vochtverlies en heeft misschien zelfs een infuus nodig!

Wanneer u er niet zeker van bent, wat uw dier mankeert, kunt u het beste ook even naar de dierenarts gaan: misschien heeft uw dier wat giftigs gegeten of zelfs een voorwerp ingeslikt en moet eventueel geopereerd worden!

Normaal gesproken laat u uw hond echter 24 uur vasten en geeft u daarna enige dagen kleine porties met licht verteerbaar voer. U kunt bv. beginnen met gekookte vis of kip (geen botjes!), witte rijst, worteltjes, aardappelen en hŁttenkšse of kwark. Kookt u de rijst, worteltjes of aardappelen met veel water, zo krijgt uw hond automatisch veel vocht naar binnen. Sommige honden kunnen niet tegen vasten en ze beginnen, gele gal te spugen: dat is een teken dat ze honger hebben en misselijk zijn. In dit geval begint u het beste gelijk met kleine porties licht verteerbaar voer.

Voor katten is vasten niet geschikt, al helemaal niet voor dikke katten. Katten hebben een bijzondere leverstofwisseling; bij hen kan door vasten het levensbedreigende vette lever syndroom ontstaan. Geeft u vaak kleine porties met licht verteerbaar voer (kamertemperatuur), bv. gekookt kippenvlees met wat rijst. Zorgt u er in ieder geval voor dat uw kat genoeg drinkt!

Bij voedselallergie is het belangrijk, ander voer te gaan geven. Soms wordt geprobeerd door een eliminatiedieet (verdachte voedingsmiddelen worden dan vermeden) de allergie veroorzaker te vinden. Dit is meestal voor de eigenaar en voor het dier tamelijk een aanzienlijke stress (u moet oppassen dat uw dier niet het kleinste hapje van iets anders eet!) en leidt vaak niet tot een duidelijk resultaat. Leest u in het geval van een voedselallergie ook onze tekst omtrent voedselallergie.

Medicijnen

Veel medicijnen van de dierenarts kunnen als bijwerking diarree veroorzaken. Vooral na antibiotica is dit bekend, want antibiotica doden niet alleen de ziekteverwekkers maar ook de "goede" darmbacteriŽn. In dit geval kunt u Gastro gebruiken; Gastro zorgt ervoor, dat de slijmvliezen van de maag en de darm weer sneller herstellen.

Infecties

Er bestaan veel ziekteverwekkers, die diarree kunnen veroorzaken, bv. bacteriŽn, virussen, schimmels, wormen en protozoŽn (coccidiŽn, giardien). In sommige gevallen is het zinvol, eerst de ontlasting of het bloed bij de dierenarts te laten onderzoeken. Zware infectieziektes zoals bv. kattenziekte of Parvovirose bij honden veroorzaken ook diarree. De behandeling van zulke ernstige infectieziekten dient door de dierenarts te gebeuren!
Bij worminfecties moet men natuurlijk een wormkuur geven, b.v. onze Wormfree formule.

Pancreas (buikspeekselklier)

De buikspeekselklier produceert veel enzymen, die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering. Wanneer er te weinig enzymen aangemaakt worden, kan het voer in de dunne darm niet goed worden opgesplitst en er ontstaat diarree. Deze ontlasting is geel/grijs, ruikt zuur, ziet er wat vet uit en bevat onverteerde voedingsbestanddelen. De ziekte (EPI, "exocriene pancreas insufficiŽntie") komt vaak bij Duitse herders en collies voor, minder vaak bij andere rassen en katten. De enzymen kunt u in tabletvorm bij het voer geven.

Lever

Leverontstekingen kunnen eveneens tot diarree leiden. Acute leverontstekingen behoren door een dierenarts behandeld te worden!

Een degeneratieve leverziekte, zonder ontsteking wordt vaak door giffen (ook geneesmiddelen), bacteriŽn of schimmels veroorzaakt. Bij deze ziekte heeft uw dier nog andere symptomen (zoals zich niet lekker voelen, geen trek, geelzucht, vachtveranderingen of bloedingen); de diarree staat meestal niet echt op de voorgrond.

IBD (Inflammatory Bowel Disease) en Colitis

Dit is een chronische maagdarmontsteking, die u met Morbus Crohn of Colitis Ulcerosa van de mensen kunt vergelijken. Voor meer informatie kunt u verder lezen bij maag-en darmontsteking.

Psychisch (Irritable Bowel Syndrome - IBS)

Onze huisdieren kunnen, net als wij, onder stress lijden. Dit kan bv. door een nieuwe baby, een nieuw huisdier, een verhuizing of vakantie worden veroorzaakt. In dit geval adviseren wij om onze kruidenformule Destress te geven.

Schildklier

Oudere katten hebben vaak een te snel werkende schildklier (hyperthyreose). Ook dit kan diarree veroorzaken. De dierenarts kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen of uw kat een hyperthyreose heeft. Hier ligt de oorzaak dus niet in de darm. Leest u in dit geval a.u.b. verder bij de schildklierteksten!

Nieren

Wanneer uw hond of uw kat vaker overgeeft, kan dit ook op chronisch nierfalen wijzen. In dit geval braken de dieren meestal licht of wit schuim. Ze hebben meestal niet zoveel trek, drinken tamelijk veel en moeten ook vaker plassen. Uw dierenarts kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen of de nieren nog goed genoeg werken. In het geval van nierfalen adviseren wij de kruidenformule Rehmannia te geven.


Gastro helpt, de vitale functies van het maag-darmkanaal te herstellen en te versterken. Het kalmeert de slijmvliezen van de maag en de darm, heft blokkaden op, vermindert gas en krampen; helpt tegen winderigheid, diarree, overgeven en vermagering.

Indicaties:

Bij ons betaalt u geen verzendkosten!

Bestel dit artikel Gastro™, 300 mg tabletten   90 tabletten € 22,40
Bestel dit artikel Gastro™, 300 mg tabletten 180 tabletten € 42,60
Bestel dit artikel Gastro™, 1200 mg tabletten   90 tabletten € 34,80
Bestel dit artikel Gastro™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 65,10

ô = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Gastro: Codonopsis pilosula, Atracylodes macrocephala, Zingiber officinale, Poria cocos, Ledebouriella divaricata, Atractylodes lancea, Amomum vilosum, Glycyrrhiza uralensis. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Dosering Gastro voor: hond, kat en knaagdieren. Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.


Gebruik hond en kat
Lichaamsgewicht
Eerste 14 dagen
Vanaf dag 15
tot 1 kg
2 x daags 1 tablet à 300 mg
2 x daags 0,5 tablet à 300 mg
tot 5 kg
2 x daags 2 tabletten à 300 mg
2 x daags 1 tablet à 300 mg
tot 10 kg
2 x daags 1 tablet à 1200 mg
2 x daags 0,5 tablet à 1200 mg
tot 20 kg
2 x daags 2 tabletten à 1200 mg
2 x daags 1 tablet à 1200 mg
tot 30 kg
2 x daags 3 tabletten à 1200 mg
2 x daags 1,5 tablet à 1200 mg
tot 40 kg
2 x daags 4 tabletten à 1200 mg
2 x daags 2 tabletten à 1200 mg
tot 50 kg
2 x daags 5 tabletten à 1200 mg
2 x daags 2,5 tabletten à 1200 mg
boven 50 kg
2 x daags 6 tabletten à 1200 mg
2 x daags 3 tabletten à 1200 mg

De dosering voor een cavia en konijn is relatief hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.


Gebruik cavia
Eerste 14 dagen
Vanaf dag 15
2 x daags 2 tabletten à 300 mg
2 x daags 1 tablet à 300 mg

Resultaat: 2 - 5 dagen.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

 Bijsluiter Gastro

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

300 mg tablet
 
1200 mg tablet
300 mg tablet
 
1200 mg tablet


KLANTENREACTIES GASTRO 300 mg (scrollen naar beneden)KLANTENREACTIES GASTRO 1200 mg (scrollen naar beneden)diarree-hond Mail deze pagina    diarree-honden Toevoegen aan je Favorieten    diarree-kat Print deze pagina