ELLEBOOGDYSPLASIE (E.D.)

Elleboogdysplasie bij hond, kat, cavia, konijn, fret en overige huisdieren.

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal verschillende aandoeningen (OCD, LPA en LPC) van het ellebooggewricht. De diagnose wordt door een röntgenfoto en/of een artroscopie (kijkoperatie in het ellebooggewricht) gesteld. ED kan ontstaan vanaf een leeftijd van ongeveer 5 maanden. Als mogelijke oorzaak wordt aangegeven een ontwikkelingsstoornis t.g.v. overbelasting of overgewicht. Mogelijk kan dit worden verergerd door te veel calcium in de voeding of door een te energierijke voeding. Erfelijke factoren spelen ook een rol. Reuen hebben hier vaker last van omdat ze sneller groeien. Meestal betreft het een aantasting van de kraakbeenlaag in het ellebooggewricht, hetgeen botwoekering (artrose) tot gevolg heeft. De botwoekering kan zeer pijnlijk zijn.

De Chinese kruidenformule Drynaria wordt, in combinatie met Rejoint, bij elleboogdysplasie ingezet. Meestal zal het gewricht van uw huisdier grotendeels weer normaal kunnen functioneren. In het verleden werd bij elleboogdysplasie bijna altijd standaard een operatie uitgevoerd. Veel dierenartsen zijn hierop teruggekomen. Het blijkt namelijk dat juist door de operatie de mate van botwoekering op oudere leeftijd zeer ernstig kan worden, wat een progressieve kreupelheid veroorzaakt. Soms is het echter noodzakelijk, een afgebroken stukje van het gewricht operatief te verwijderen, omdat de hond daardoor erge pijn kan ondervinden. Aangezien het resultaat van veel operaties op lange termijn niet zo tevredenstellend is, is het ook na een operatie belangrijk, het gewricht met genezende kruiden te ondersteunen.

Drynaria en Rejoint gaan de vorming van botwoekering tegen, maken nieuw kraakbeen aan, helpen tegen de pijn, zijn ontstekingsremmend, versterken de botten en pezen en bevorderen de bloedsomloop. De vorming van nieuw kraakbeen duurt 1 - 2 maanden. De pijnbestrijding en ontstekingremmende werking begint met 1 - 2 dagen. Als u besluit de Drynaria/ Rejoint te gaan toepassen dient u dit wel minimaal 2 maanden te geven.

Drynaria, in combinatie met Rejoint, is niet alleen een goed maar ook een diervriendelijk alternatief voor corticosteroïden (b.v. Prednisolon, Cortison, Dexamethason) en pijnstillers zoals Cortafen (bevat ook cortison), Rimadyl, Metacam en Ketafen. Het kent geen bijwerkingen. Hierdoor kan het desnoods langdurig worden gegeven.

Indicaties: botwoekering (artrose, artritis), moeite met opstaan, pijnlijke spieren en gewrichten, pijnlijk lopen, gezwollen gewrichten, te weinig gewrichtsvloeistof, acute gewrichtsontsteking.

Bij ons betaalt u geen verzendkosten!

Bestel dit artikel Drynaria™, 300 mg tabletten   90 tabletten € 23,90
Bestel dit artikel Drynaria™, 300 mg tabletten   90 tabletten € 45,50
Bestel dit artikel Drynaria™, 1200 mg tabletten   90 tabletten € 36,50
Bestel dit artikel Drynaria™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 67,80
Bestel dit artikel Rejoint™, 300 mg tabletten   90 tabletten € 22,80
Bestel dit artikel Rejoint™, 300 mg tabletten 180 tabletten € 43,40
Bestel dit artikel Rejoint™, 1200 mg tabletten   90 tabletten € 37,50
Bestel dit artikel Rejoint™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 69,50

™ = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Drynaria: Millettia dielsia, Drynaria baronii, Cnidium monnieri, Angelica chinensis, Achyranthes bidentata, Rehmannia glutinosa, Dipsacus asper, Eucommia ulmoides, Astralagus membranaceus, Asarum sieboldii. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Samenstelling Rejoint: Chondroitin Sulfate, MSM. Toevoegingsmiddelen: Ascorbinezuur (Vit. C), Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestandelen: Ruwe as 13,2% Ruw vet 0,2% Ruw eiwit 5,3% Ruwe celstof 7,1% Natrium 0,3%.

Dosering Drynaria en Rejoint voor: hond, kat en knaagdieren. Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

Dosering hond, kat en overige huisdieren
Lichaamsgewicht
Frequentie
Hoeveelheid
tot 5 kg
2 x daags
1 tablet à 300 mg
tot 10 kg
2 x daags
0,5 tablet à 1200 mg
tot 20 kg
2 x daags
1 tablet à 1200 mg
tot 30 kg
2 x daags
1,5 tablet à 1200 mg
tot 40 kg
2 x daags
2 tabletten à 1200 mg
tot 50 kg
2 x daags
2,5 tablet à 1200 mg
boven 50 kg
2 x daags
3 tabletten à 1200 mg

De dosering voor een cavia en konijn is relatief hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Dosering cavia, hamster en overige knaagdieren
2 x daags
1 tablet à 300 mg

Resultaat: niet direct, het duurt circa 1 - 3 weken.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

 Bijsluiter Drynaria

 Bijsluiter Rejoint

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

300 mg tablet
 
1200 mg tablet
300 mg tablet
 
1200 mg tablet


KLANTENREACTIES DRYNARIA (scrollen naar beneden)


KLANTENREACTIES REJOINT (scrollen naar beneden)

Meer informatie over elleboogdysplasie

elleboogdysplasie Het ellebooggewricht is een scharniergewricht tussen enerzijds het opperarmbeen (a) en anderzijds het spaakbeen (b) en de ellepijp (c). De uiteinden van de botten, die het eigenlijke gewricht vormen, zijn bekleed met kraakbeen. De ruimte tussen de gewrichtsoppervlakken is gevuld met gewrichtssmeer(Synovia), dat dient als smeermiddel en een functie heeft in het voeden van het kraakbeenlaagje.

d. Processus Anconeus (PA): oranje gedeelte = gedeelte van het ellebooggewricht.

e. Processus Coronoideus (PC): groene gedeelte = gedeelte van het ellebooggewricht


Elleboogdysplasie is een algemene term die eigenlijk de volgende aandoeningen omvat:

OCD (Osteochondrosis Dissecans)
LPA (Los Processus Anconeus)
LPC (Los Processus Coronoideus)

Osteochondrosis Dissecans (OCD)

Deze vorm komt voornamelijk voor bij de grotere, snel groeiende rassen, bij pups tussen de vier en twaalf maanden. OCD is in het begin een ziekte zonder ontstekingsverschijnselen en kan ook in de schouder-, knie-of spronggewrichten voorkomen. OCD Het is een aantasting van de kraakbeenlaag in het gewricht, die door een ontoereikende verzorging ontstaat. Het kraakbeen groeit in dit gebied verder zonder te verbenen. Daardoor wordt het te dik en kan niet meer goed met voeding worden verzorgd. Gedeeltes van dit zieke kraakbeen worden afgestoten en soms bevinden zich losse stukjes kraakbeen in het gewricht. Dit proces leidt vaak tot een ontsteking van het bot dat zich daaronder bevindt. De symptomen bestaan uit een geleidelijk optredende kreupelheid, de paslengte naar voren wordt verkort en de poot wordt naar buiten gedraaid. De kreupelheid kan aan één of beide kanten optreden. Het gewricht kan gezwollen zijn.

Onder de microscoop zijn de beschadigingen nog duidelijker. De kraakbeenlaag, donker gekleurde laag, laat duidelijk een onderbreking zien. Ter plaatse is het bot licht rood afgetekend (ontsteking).

Naast Drynaria en Rejoint kan het veranderen van de voeding ondersteunend werken. Het is soms ook verstandig, de hond 8-12 weken aangelijnd uit te laten, zodat het gewricht niet teveel belast wordt.

Los Processus Anconeus (LPA = oranje gedeelte ellebooggewricht)

Komt voornamelijk bij de wat grotere rassen voor, hoewel het tegenwoordig ook bij de kleinere rassen, zoals Teckels en Bassets wordt gezien. Bij 70% van de dieren bestaat de afwijking aan beide poten. De Processus Anconeus is een kraakbeenuitsteeksel van de ellepijp. Wanneer de hond ongeveer 5 maanden oud is, moet de groeischijf van de PA zijn verbeend. Door een storing gebeurt dit niet en de PA kan daarom los zitten of afbreken. De hond loopt kreupel en wil zich niet meer bewegen. Meestal werd dit geopereerd, echter steeds meer dierenartsen komen hierop terug. Het blijkt namelijk, dat door het ontbreken van een gedeelte van het gewricht, het lichaam door een natuurlijke reactie, dit ontbrekende gedeelte weer gaat "opvullen". Dit gebeurt door diverse vormen van botwoekering. Dit is een niet omkeerbaar pijnlijk proces. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen om niet meer te opereren. In plaats hiervan, om met natuurlijke formules, het gewricht zo optimaal als mogelijk te laten vormen.

Los Processus Coronoideus medialis (LPC = groene gedeelte ellebooggewricht)

Hiervoor geldt hetzelfde als voor de LPA. In dit geval gaat het echter om de Processus Coronoideus, een ander kraakbeenuitsteeksel van de ellepijp. Door groeistoringen en te sterke belasting kan dit ook los gaan zitten of afbreken en tot kreupelheid leiden.
elleboogdysplasie-hond Mail deze pagina    honden-elleboogdysplasie Toevoegen aan je Favorieten    OCD-kat Print deze pagina