HET EOSINOFIEL GRANULOOM COMPLEX

Eosinofiel granuloom bij uw kat.

Het eosinofiel granuloom complex is een moeilijk te behandelende ziekte bij katten. Het kan beginnen met een klein blaasje dat openbreekt, een korstje krijgt en daarna geneest, maar na enige tijd weer terugkomt.
Omdat de poezen vaak erge jeuk hebben, beginnen ze te krabben en alles wordt nog veel erger.

Hoewel meestal eosinofiel granuloom gezegd wordt, kan de ziekte verschillende vormen aannemen:

eosinofielgranuloom eosinofiel
granuloom eosinofielgranuloomkat

Het eosinofiel granuloom complex is niet besmettelijk.

Over de oorzaak van deze ziekte is nog niet zoveel bekend, maar vermoedelijk is het een auto-immuun ziekte. Op de eerste plaats moet men erachter komen, of de poes een vlooien- of voedingsmiddelallergie heeft. Bij een allergie maakt het lichaam meer eosinofiele granulocyten aan.
Er wordt b.v. ook onderzocht of de ziekte erfelijk is, of hormonen een rol spelen, of dat er psychische redenen zijn. Maar vaak vindt men helemaal geen oorzaak (idiopatisch).

De eosinofiele granulocyten zijn een ondergroep van de witte bloedlichaampjes (leucocyten) en, zoals alle witte bloedlichaampjes, verantwoordelijk voor de immuunsysteem(afweer). De naam komt van "eosin", een kleurstof waarmee men de granulocyten in het laboratorium paars kan kleuren, zie foto. De eosinofiele granulocyten kunnen bacteriŽn en weefselresten fagocyteren ("opeten").

granulocyten

Wanneer vermoedt wordt dat het om een eosinofiel granuloom gaat, is het dus zinvol om het bloed te onderzoeken. Zekerheid biedt echter alleen een huidbiopsie (hierbij wordt een klein stukje uit de huid verwijderd voor nader onderzoek).

De reguliere geneeskunde behandelt met antibiotica (als de zweren etteren), prednison (om de allergische reactie te onderdrukken) of interferon (ook een immuun-onderdrukkende therapie).
Soms worden hormonen gegeven of geopereerd. Een operatie is meestal zinloos, omdat het daarna op een nieuwe plek weer kan terugkomen.
Het geven van essentiŽle vetzuren en/of de omschakeling op rauwe voeding kan ook helpen.
U moet bij deze poezen voorzichtig zijn met vlooienmiddelen die in de nek gedruppeld worden. Dit kan een heftige reactie veroorzaken (vreselijke jeuk).

Behandeling Eosinofiel granuloom

Bij ons betaalt u geen verzendkosten!

Bestel dit artikel Sical™, 300 mg tabletten   90 tabletten € 23,50
Bestel dit artikel Sical™, 300 mg tabletten 180 tabletten € 44,50
Bestel dit artikel Immunity Complex™   35 ml € 16,50
Bestel dit artikel Immunity Complex™   70 ml € 29,70

ô = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Sical: Natrium phosphoricum, Calcium fluoratum, Kalium phosphoricum en Kalium sulfuricum. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Dosering Sical: kat tweemaal daags 2 tabletten, eventueel oplossen in water en mengen met voedsel. Geschikt voor huisdieren van alle leeftijden, ook kittens. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

Resultaat: niet direct, duurt 1 - 3 maanden. Minimaal 3 maanden inzetten.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

 Bijsluiter Sical

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

 
300 mg tablet
 


KLANTENREACTIES SICAL (scrollen naar beneden)


eosinofiel-granuloom-kat Mail deze pagina    eosinofiel-granuloom-katten Toevoegen aan je Favorieten    eosinofiel-granuloom-poes Print deze pagina