LEISHMANIA BEHANDELEN BIJ HOND EN KAT MET BAI FEN


Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet.

Leishmania komt het meest voor bij honden, maar ook bij andere dieren wordt het waargenomen. Uw dier wordt in dit geval besmet door de zandvlieg, die de ziekte bij zich draagt. De zandvlieg komt rond de Middellandse Zee en rond de evenaar voor. In Noord Europa komt de zandvlieg (nog) niet vaak voor, maar werd ook al in bepaalde gebieden van Duitsland gezien. De zandvlieg is actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Overdag rusten zandvliegen. Honden en overige dieren kunnen elkaar niet besmetten, dit is alleen mogelijk als er rechtstreeks bloed van het ene dier in een open wond komt van een ander dier. Denk hierbij aan een aids besmetting. Vlooien en teken kunnen de ziekte niet overbrengen.

Wat is Leishmania bij de hond en kat?

De Schotse arts, William Leishman, ontdekte dat Leishmania wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet (er bestaan veel soorten, voor de hond is de Leishmania infantum van belang). Deze gebruikt de zandvlieg als gastheer. Wanneer uw hond dan door de zandvlieg gestoken wordt, raakt hij besmet. De parasiet vermeerdert zich in de witte bloedcellen van uw hond en komt via het bloed in de organen (nieren, lever, milt, beenmerg). Hierdoor wordt uw hond ziek. Soms heel snel, maar het kan ook maanden tot jaren duren (de incubatietijd is van vier weken tot zeven jaar!). Ook zijn er honden die wel besmet zijn, maar nooit ziek worden. In een dergelijke situatie is de parasiet ingekapseld door het lichaam. De hond heeft dan meestal wel een grote natuurlijke weerstand. Indien door welke oorzaak dan ook, de natuurlijke weerstand gaat afnemen, kan de parasiet als het ware "wakker" worden en alsnog in alle hevigheid gaan toeslaan.

leishmania infantum

Symptomen van Leishmania bij de hond en kat

De symptomen kunnen per situatie verschillen. Het is altijd raadzaam bij twijfel te gaan testen. Als uw hond door een zandvlieg geprikt is, dan ontstaan er meestal zweertjes of rode bultjes. Deze blijven meestal enige tijd zichtbaar, in ieder geval veel langer dan een gewone muggenbeet. Meestal prikt de zandvlieg in de oorschelp of de buikwand en heel soms in de neus. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 25% van de geïnfecteerde dieren ook daadwerkelijk ziek worden.

Welke symptomen kunnen we zelf in de gaten houden:

  • Gewichtsverlies. Dit kan natuurlijk ook op een andere aandoening wijzen
  • Weinig energie hebben. Snel vermoeid zijn
  • Zonder aantoonbare reden problemen met gangwerk of beweging krijgen
  • Verhoging, bij een hond/kat is dit hoger dan 39°C
  • Huidaandoeningen, zoals een schilferige huid of kaalheid rond de ogen en oren
  • Diarree klachten die maar niet willen overgaan
  • Oogontsteking die maar niet overgaat, met roze ooglidranden.
middenlandse-zee

Als u denkt symptomen te herkennen, laat uw dierenarts dan op Leishmania testen. Als het in een vroeg stadium ontdekt wordt dan is de kans het grootste om uw hond goed te behandelen, waardoor de parasiet als het ware weer in gekapseld wordt. Een hond die eenmaal besmet is, zal de rest van zijn leven besmet blijven. Als uw hond niet behandeld wordt, is Leishmania als het ware een sluipmoordenaar met alle gevolgen van dien.

Als de Leishmania besmetting doorzet, dan kan dat leiden tot:

  • Bloedarmoede
  • Leverfalen
  • Nierfalen.

Diagnose Leishmania bij de hond en kat

Er bestaan verschillende bloedtesten, maar geen één die 100% zekerheid geeft. Bij honden die al symptomen ontwikkeld hebben, is een test in de meeste gevallen positief. Wanneer de hond nog geen symptomen heeft (maar de ziekte dus wel bij zich draagt!) kan een bloedtest in 50% van de gevallen negatief uitvallen. Het kan echter ook gebeuren, dat de test positief uitvalt, maar uw hond nooit symptomen zal ontwikkelen. Daarom wordt het bloedonderzoek vaak na enige tijd herhaald. Zekerheid geeft een beenmerg- of lymfklierpunctie. Overleg samen met uw dierenarts welke test het beste bij uw hond past. Als uw hond besmet is, wees dan voorzichtig om antibiotica en/of een narcose in te gaan zetten. Hierdoor wordt namelijk de natuurlijke weerstand sterk verminderd en kan de ziekte juist “gestimuleerd” worden.

Behandeling van Leishmania bij de hond en kat

Honden en overige dieren zijn goed te behandelen. Nadat uw hond positief getest is op Leishmaniose, wordt gestart met de Chinese kruiden formule Bai Fen. U mag de formule ook inzetten als er sprake is van verdacht zijn op Leishmania. Indien uw hond niet besmet lijkt te zijn met de Leishmania en u heeft de Bai Fen ingezet, dan zijn er geen nadelige effecten voor uw dier. De Bai Fen moet minimaal drie maanden ingezet worden. Honden die na behandeling opnieuw getest worden, kunnen negatief zijn. Sommige blijven de tablettenkuur gedurende hun hele leven gebruiken zonder nadelige gevolgen. Ze blijven echter wel drager van de ziekte. Het is daarom verstandig om het bloed elke 6 tot 12 maanden opnieuw te laten controleren (bespreek dit het beste met uw dierenarts).

Bai Fen heeft geen bijwerkingen en mag langdurig worden gegeven, zelfs levenslang.

Het is zinvol om Bai Fen te combineren met Immunity Complex. Vooral bij honden en katten die al langere tijd besmet zijn met leishmania. Immunity Complex zorgt ervoor dat de natuurlijke weerstand wordt verbeterd, wat de genezing extra ondersteunt. Als het afweersysteem van uw dier goed werkt en daardoor voldoende natuurlijke weerstand heeft, heeft leishmania minder kans zich te ontwikkelen. Nadat uw huisdier is hersteld, moet u dit nog 3 maanden doorgeven.

Bij ons betaalt u geen verzendkosten! Bestellingen die voor 16.00 uur geplaatst en betaald zijn via Ideal, worden dezelfde werkdag met track & trace verzonden.

Bestel dit artikel Bai Fen, 90 tabl. 300 mg  € 23,90
Bestel dit artikel Bai Fen, 90 tabl. 1200 mg  € 36,50
Bestel dit artikel Bai Fen, 180 tabl. 1200 mg  € 70,90
Bestel dit artikel Immunity Complex, 35 ml  € 17,50
Bestel dit artikel Immunity Complex, 100 ml  € 42,50

Bai Fen = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Bai Fen: Areca catechu, Dioscorea opposita, Dolichos lablab, Codonopsis pilosula, Poria cocos, Atracylodes macrocephala, Curcuma longa, Quisqualis indica, Glycyrrhiza uralensi. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Dosering Bai Fen voor: hond en kat. Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

In onderstaande tabel staat een advies. Het advies is gebaseerd op gemiddelden. Geadviseerd wordt om altijd te beginnen met deze aanbevolen hoeveelheid. Het kan echter zijn dat uw dier meer baat heeft bij een hogere/lagere dosering.

De eerste 14 dagen moet er een dubbele hoeveelheid Bai Fen worden geven. Daarna kan er worden overgegaan op de normale hoeveelheid.

Gebruik hond en kat
Gewicht Eerste 14 dagen Vanaf 15 dagen
 
tot 1 kg  2x daags 1 tabl. 300 mg  2x daags 0,5 tabl. 300 mg
tot 5 kg  2x daags 2 tabl. 300 mg  2x daags 1 tabl. 300 mg
tot 10 kg  2x daags 1 tabl. 1200 mg  2x daags 0,5 tabl. 1200 mg
tot 20 kg  2x daags 2 tabl. 1200 mg  2x daags 1 tabl. 1200 mg
tot 30 kg  2x daags 3 tabl. 1200 mg  2x daags 1,5 tabl. 1200 mg
tot 40 kg  2x daags 4 tabl. 1200 mg  2x daags 2 tabl. 1200 mg
tot 50 kg  2x daags 5 tabl. 1200 mg  2x daags 2,5 tabl. 1200 mg
> 50 kg  2x daags 6 tabl. 1200 mg  2x daags 3 tabl. 1200 mg

Resultaat: zichtbaar na 1 - 4 weken.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

Immunity Complex
 
300 mg Tablette
 
1200 mg Tablette
Immunity Complex
 
300 mg Tablette
 
1200 mg Tablette


KLANTENREACTIES BAI FEN (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES IMMUNITY COMPLEX (scrollen naar beneden)