ALVLEESKLIERONTSTEKING (PANCREATITIS) BEHANDELEN BIJ HOND, KAT EN CAVIA MET MU REN


De alvleesklier is een grote klier diep in de buik, die twee taken heeft: hij zorgt voor de bloedsuiker en ondersteunt de spijsvertering.

De bloedsuiker wordt geregeld door het afscheiden van hormonen (insuline en glucagon) en de spijsvertering wordt geregeld door het afscheiden van verteringsenzymen voor eiwitten, koolhydraten en vetten. Normaal gesproken worden de verteringsenzymen pas actief wanneer ze in de dunne darm aangekomen zijn. Bij een ontsteking van de alvleesklier verteren de enzymen de alvleesklier zelf i.p.v. het voedsel in de dunne darm. Als dit niet behandeld wordt, kan zelfs de hele alvleesklier opgelost worden en het huisdier sterven aan de complicaties. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Net als de nieren heeft de alvleesklier een grote overcapaciteit. Soms ontstaan er pas eerste verschijnselen, wanneer er al veel weefsel (ongeveer 70%) van de alvleesklier vernietigd is.

Oorzaak alvleesklierontsteking

De oorzaak van een alvleesklierontsteking is bijna nooit te achterhalen. Onderzoek heeft tot nu toe aangegeven dat het kan ontstaan door een virusinfectie, een tumor, genetische aanleg, gebruik van medicijnen, een beschadiging van de alvleesklier door een zwaar ongeluk of soms t.g.v. een operatie. Meestal is het gewoon gissen. Belangrijker is het om op tijd de symptomen te herkennen en een behandeling in gang te zetten.

Acute en chronische alvleesklierontsteking

Men kan onderscheiden tussen een acute en een chronische alvleesklierontsteking. Beide soorten kunnen een mild of een zwaar verloop hebben, maar vaak is het toch de acute, zwaar verlopende alvleesklierontsteking, die door de dierenarts behandeld moet worden.

 • Acute alvleesklierontsteking

Uw dier kan dan een zeer zieke indruk maken, heel veel pijn hebben en zeer misselijk zijn. Een acute alvleesklierontsteking kan levensbedreigend zijn! De dierenarts zal uw huisdier enige dagen een infuus en medicijnen tegen de pijn (meestal morfine) en zo nodig tegen de misselijkheid (Cerenia) geven. Een acute pancreatitis kan overigens volledig genezen!

 • Chronische alvleesklierontsteking

Een acute alvleesklierontsteking kan echter ook in een chronische overgaan. Soms heeft een dier een chronische ontsteking, zonder dat er ooit een acute ontsteking werd gediagnosticeerd. Vaak zijn bij een chronische alvleesklierontsteking de klachten wat minder duidelijk. Ook wisselen periodes met veel klachten af met perioden waarin er minder klachten zijn. Dit maakt de diagnose soms erg moeilijk. Een chronische alvleesklierontsteking geneest over het algemeen niet meer.

Symptomen van een chronische alvleesklierontsteking

 • Pijn in de bovenbuik, die kan uitstralen naar de rug
 • Geen trek, misselijkheid en braken
 • Sloomheid, apathie
 • Langdurige vette diarree of grijze kleiachtige ontlasting, omdat de vetten uit het voedsel niet meer goed verteerd worden en deze onveranderd het lichaam verlaten. Ook kunt u vaak onverteerde etensresten in de ontlasting zien. Dit zijn symptomen van EPI (“exocriene pancreasinsufficiëntie”) en ontstaan ook bij andere ziektes, b.v. een te klein aangelegde alvleesklier.
 • Gewichtsverlies (omdat de voeding niet meer goed verteerd wordt)
 • Vochtverlies door de langdurige diarree, waardoor uitdroging ontstaat
 • Eventueel ook meer trek en meer dorst (wanneer het gedeelte van de alvleesklier beschadigd is dat insuline afscheidt, en er suikerziekte ontstaat)

Al deze symptomen kunnen, moeten echter niet aanwezig zijn. Soms merkt men nauwelijks iets, misschien alleen, dat het dier wat slomer is dan anders.

Diagnose alvleesklierontsteking

De diagnose wordt gesteld door een bloedonderzoek, waarbij de PLI-waarde bepaald wordt. Bij een lage waarde is het zeker, dat uw huisdier geen alvleesklierontsteking heeft. Bij een verhoogde waarde is het echter zeer waarschijnlijk, dat uw dier wel een ontsteking van de pancreas heeft. Aanvullend onderzoek door middel van een echo is zeker aan te raden.

Behandeling alvleesklierontsteking

Honden, katten en overige huisdieren zijn goed te behandelen. Nadat uw huisdier positief getest is op een alvleesklierontsteking (en niet bij de dierenarts hoeft te blijven), wordt gestart met de Chinese kruidenformule Mu Ren. U mag de formule ook inzetten als er sprake is van verdacht op een ontsteking. Mocht uw huisdier toch geen alvleesklierontsteking blijken te hebben, zijn er geen nadelige effecten. De Mu Ren moet continue ingezet worden. Zoals gezegd, het komt nauwelijks voor dat een huisdier van een chronische alvleesklierontsteking geneest, daarom gebruiken de meeste huisdieren Mu Ren hun hele leven. Mu Ren heeft geen bijwerkingen. Het is zeer zinvol om uw huisdier ook voedsel te geven dat vetarm en licht verteerbaar is.

Mu Ren is een zeer goed alternatief voor:

 • Opiaten en Ketamine, voor het onderdrukken van de pijn
 • Cerenia, voor het onderdrukken van de misselijkheid
 • Infuusvloeistof, om te voorkomen dat uw dier uitdroogt

Geria voor extra stimulering van de alvleesklier.

In de praktijk zien we dat bij veel oudere (5+) of verzwakte dieren die al lang pancreatitis hebben, het zinvol is om Mu Ren te combineren met de Geria formule. Geria ondersteunt ook de natuurlijke spijsvertering in de dunne darm. Dit stimuleert het beter functioneren van de alvleesklier. Het zorgt voor meer energie, vitaliteit en kracht.

Bij ons betaalt u geen verzendkosten! Bestellingen die voor 14.30 uur geplaatst en betaald zijn via Bancontact, worden dezelfde werkdag met track & trace verzonden.

Bestel dit artikel Mu Ren, 90 tabl. 300 mg  € 24,10
Bestel dit artikel Mu Ren, 90 tabl. 1200 mg  € 36,20

Mu Ren = Trade mark (merknaam)

Mu Ren is een aanvullend diervoeder op basis van Chinese kruiden. Voor honden, katten, cavia's en andere kleine huisdieren van alle leeftijden, inclusief pups, kittens, drachtige en zogende huisdieren. De kruiden kunnen over een langere periode worden ingezet, er zijn geen bijwerkingen bekend. De formule mag worden ingezet samen met medicatie van uw dierenarts, andere Chinese kruiden of homeopathie.

Samenstelling Mu Ren: Bupleurum chinense, Paeonia lactiflora, Scutellaria baicalensis, Corydalis yanhusuo, Glycyrrhiza uralensis, Asarum sieboldii, Anemarrhena asphodeloides. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,0% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,1% ruwe celstof 8,0% Natrium 0,4%.

Dosering voor kat en hond tot 5 kg
 
300 mg
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
 tot  1 kg
 2x per dag 1 tabl 300 mg  2x per dag ½ tabl 300 mg
  1 - 5 kg
 2x per dag 2 tabl 300 mg  2x per dag 1 tabl 300 mg

Dosering voor kat en hond vanaf 5 kg
 
1200 mg
  eerste 14 dagen   vanaf de 15-de dag
  5 - 10 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
10 - 20 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg
20 - 30 kg
 2x per dag 3 tabl 1200 mg  2x per dag 1½ tabl 1200 mg
30 - 40 kg
 2x per dag 4 tabl 1200 mg  2x per dag 2 tabl 1200 mg
40 - 50 kg
 2x per dag 5 tabl 1200 mg  2x per dag 2½ tabl 1200 mg
>    50 kg
 2x per dag 6 tabl 1200 mg  2x per dag 3 tabl 1200 mg

De dosering voor een cavia is in verhouding hoger dan voor een kat of hond. Een cavia, hamster of overige knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Cavia, hamster, konijn en overige knaagdieren
 
eerste 14 dagen
vanaf de 15-de dag
2 x per dag 2 tabl à 300 mg
2 x per dag 1 tabl à 300 mg

De dosering voor een kip of andere vogel is in verhouding hoger dan voor een kat of hond.

Kip of andere vogel
 
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
0 - 0,5 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
0,5 - 2 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg

Resultaat: zichtbaar na 1 - 3 weken.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

300 mg tablet
 
1200 mg tablet
300 mg tablet
 
1200 mg tablet


KLANTENREACTIES MU REN (scrollen naar beneden)