GIARDIA BEHANDELEN BIJ HOND, KAT EN CAVIA MET GIARDEX

Giardia is een infectie aan de darmen die veroorzaakt wordt door de Giardia-parasiet(zie foto).

giardia

Wat is Giardia bij uw hond of kat?

Deze parasieten nestelen zich in het maagdarmstelsel en veroorzaken vaak diarree of weke ontlasting. Een gezond huisdier met een goede natuurlijke weerstand kan geïnfecteerd zijn zonder dat dit door de eigenaar/verzorger opgemerkt wordt.

Oorspronkelijk kwam Giardia alleen voor in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en waar het water onvoldoende gefilterd wordt. Helaas komt deze darmparasiet vandaag de dag zo'n beetje overal ter wereld voor.

Nog niet eens zo lang geleden kwamen infecties met Giardia zelden tot nooit voor in Nederland en de rest van Noord-Europa. Dat is tegenwoordig wel anders. Dit komt doordat we onze huisdieren meenemen op vakantie naar het buitenland, maar ook doordat er veel dieren uit risicogebieden worden ingevoerd zonder dat deze vooraf zijn onderzocht op besmettelijke ziektes zoals giardia.

De giardia-infectie staat vandaag de dag dan ook op de tweede plaats van de meest voorkomende parasitaire infecties! Op nummer één staat nog altijd de worminfectie.

Hoe raakt een hond of kat besmet met Giardia?

Een dier kan worden geïnfecteerd doordat het in aanraking komt met de ontlasting van een geïnfecteerd dier, het is al genoeg als het dier alleen maar aan de ontlasting snuffelt. Dit is waarschijnlijk de grootste infectiebron, dieren snuffelen vaak aan elkaars uitwerpselen omdat dit een communicatiemiddel is.

Een dier kan ook worden geïnfecteerd door het consumeren van besmet voer of (regen)water.

Ontwikkeling en levenscyclus van Giardia bij uw hond of kat.

Als de parasiet zich niet in het lichaam van een gastheer bevindt, dan zit hij in een cyste. Een cyste is een soort cocon. Giardia parasieten komen dan ook als een cyste via de bek in het lichaam van een dier terecht. Vervolgens gaan ze via de slokdarm en de maag richting de dunne darm. Als ze daar zijn aangekomen dan barsten de cysten open waardoor de parasieten vrijkomen. Vervolgens vermenigvuldigen ze zich in een zeer hoog tempo. De Giardia parasiet heeft een soort zuignap waarmee hij zich vasthecht aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor geïrriteerd en beschadigd. Op een gegeven moment verlaat de parasiet de dunne darm. In het laatste gedeelte van de darmen veranderen de parasieten weer in een cyste. Daarna worden de cysten met de ontlasting uitgescheiden. Voor de Giardia parasiet betekent dit dan weer dat hij moet wachten tot er een nieuwe gastheer voorbijkomt.

De Giardia parasiet kan alleen buiten het lichaam van een gastheer overleven als hij in een cyste zit. Als cysten de gastheer via ontlasting hebben verlaten, dan zijn zij gemiddeld nog een maand besmettelijk. Bij vochtige kou kan dit zelfs langer zijn.

Symptomen bij Giardia bij uw hond of kat.

Jonge dieren of zwakke dieren die geïnfecteerd zijn met Giardia, zijn meestal chronisch aan de diarree. De diarree kan slijm of zelfs bloed bevatten. Het is ook mogelijk dat de diarree er geel of vettig uitziet. Geïnfecteerde dieren hebben meestal wel eetlust, maar verliezen toch vaak gewicht. In enkele gevallen hebben dieren last van misselijkheid en braken.

Geen symptomen betekent echter lang niet altijd dat er ook geen Giardia infectie is. Gezonde (volwassen) honden en katten met een goede natuurlijke weerstand vertonen zelden symptomen als ze geïnfecteerd zijn met Giardia. Met andere woorden: wanneer uw dier geen diarree heeft, dan is dit dus geen teken dat hij geen Giardia infectie heeft!

Het is een vaak voorkomend misverstand dat bij het bestrijden van Giardia alleen de dieren met diarree hoeven te worden behandeld. Vanwege de zeer grote kans op onderlinge besmetting en her-besmetting, moeten alle dieren die in groepsverband leven, behandeld worden.

Giardia lambria bij Honden Katten en Cavia

Wanneer u vermoedt dat uw dier Giardia heeft, dan moet u de ontlasting laten onderzoeken

Als uw dier symptomen van een Giardia infectie vertoont of u woont in een gebied waar meerdere dieren met Giardia zijn geïnfecteerd, dan doet u er goed aan om de ontlasting te laten onderzoeken op de aanwezigheid van Giardia.

De ontlasting kunt u het beste door uw dierenarts laten onderzoeken. Hij/zij kan via zo'n onderzoek vaststellen of uw hond of kat wel of niet besmet is met Giardia.

Als de eerste testresultaten negatief zijn, dan is dit geen garantie dat uw dier niet geïnfecteerd is. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat er achteraf toch sprake is van een infectie alhoewel de testresultaten hier niet op wezen. Heeft u een vermoeden van Giardia, maar is de eerste test negatief? Laat dan voor de zekerheid na 14 dagen de ontlasting nogmaals onderzoeken.

Hoe kom je van Giardia af bij uw hond of kat?

Om van een Giardia infectie af te komen zijn de volgende punten van belang:

  • hygiëne maatregelen;
  • aanpassen van de voeding;
  • de Giardia parasieten moeten bestreden en gedood worden;
  • het herstel van de dunne darm moet bevorderd worden;
  • de natuurlijke weerstand van het dier moet verhoogd worden.

Hygiëne maatregelen bij Giardia

Bij het bestrijden van Giardia zijn onderstaande hygiëne maatregelen van essentieel belang.

Kleedjes, kussentjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moeten zo vaak en zo heet mogelijk gewassen worden. Het waswater moet minimaal 70 graden Celsius zijn, een lagere temperatuur is niet dodelijk voor de Giardia cyste.

Waterbakjes, voerbakjes en kattenbakken moeten iedere dag met kokend water afgewassen worden. De speeltjes moeten ook grondig en met heet water worden gereinigd.

Als u uw hond uitlaat, doe dit dan bij voorkeur op plaatsen waar weinig andere honden komen. Ruim de ontlasting van uw hond op: zo vermindert u de kans op besmetting voor andere dieren. Als uw hond ontlasting heeft gehad tijdens de wandeling, dan kunt u bij thuiskomst de anus van uw hond reinigen. Uw hond kan bij een wasbeurt namelijk weer Giardia cysten van zijn anus aflikken en zichzelf op deze manier her-infecteren. Het reinigen van de anus kunt u het beste doen met een wegwerpdoekje.

Denkt u eraan dat het belangrijk is, regelmatig uw eigen handen te wassen.

Aanpassen van de voeding bij Giardia bij uw hond of kat

De Giardia parasiet gedijt bijzonder goed in de darmen van een dier dat dagelijks voeding krijgt dat koolhydraten bevat. Zorg er daarom voor dat uw dier gedurende de behandeling tegen Giardia voedsel krijgt dat zo weinig mogelijk koolhydraten bevat. Een koolhydraatarm dieet ondersteunt het proces van het "uithongeren" van Giardia.

U kunt u uw dier het beste vers vlees of vis voeren.

Als het niet mogelijk is om vers vlees te voeren, dan is kwalitatief goed blikvoer zonder toegevoegde granen een heel goed alternatief.

Behandeling van Giardia bij uw hond of kat.

Een dierenarts zal bij Giardia meestal Metronidazol (antibioticum), Fenbendazol of Panacur (ontwormingsmiddelen) voorschrijven.

  • Metronidazol heeft een heel bittere smaak, de meeste dieren willen dit dan ook alleen onder dwang innemen. Een ander nadeel zijn de vervelende bijwerkingen die kunnen optreden. Metronidazol werkt vaak alleen tijdelijk, het doodt de parasiet namelijk niet, het remt alleen de groei hiervan!
  • Fenbendazol heeft niet zoveel nadelige bijwerkingen als Metronidazol. Maar volgens veel dierenartsen en fokkers is het inmiddels niet meer zo effectief omdat de meeste Giardia stammen ondertussen immuun zijn geworden voor dit middel.
  • Panacur: dit middel heeft meestal maar een tijdelijk effect omdat het de parasiet niet doodt.

Vanuit de oude Chinese Natuurfilosofie is de gedachte dat ziektes, bacteriële - en parasitaire infecties kunnen ontstaan doordat een bepaalde balans in het lichaam ernstig verstoord is. Bij herstel van deze natuurlijke balans, zal het lichaam zichzelf herstellen. Volgens deze Chinese leer zijn bij een infectie van darmparasieten de darmen en het immuunsysteem verstoord geraakt door een ongezonde leefwijze of door andere omstandigheden. Hierdoor is het lichaam vatbaar voor parasitaire infecties en niet in staat deze zelf op te ruimen. In China worden dit soort kwalen al lange tijd succesvol behandeld met ondersteunende kruidenkuren.

GIARDEX: FORMULE VOOR HUISDIEREN MET GIARDIA

Giardex bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van Chinese kruiden. Deze kruidenformule is zeer geschikt voor huisdieren met Giardia.

De kruiden in Giardex werken dodelijk op de parasieten en hun eitjes. Als de eitjes afsterven, vormt de ontlasting geen besmettingsgevaar meer voor uw eigen dier en andere dieren.

Wij raden u aan om uw dier ook Gastro en Immunity Complex te geven.

Het is van belang om het maag-darmkanaal van uw dier goed te verzorgen en te onderhouden. Het maag-darmkanaal is namelijk het grootste en belangrijkste immuunorgaan in het lichaam van uw dier. De Giardia parasiet veroorzaakt irritatie en beschadiging van het darmslijmvlies. Gastro stimuleert het natuurlijke herstel van het darmslijmvlies en bevordert daarnaast ook een betere werking van de darmen.

Parasieten infecteren makkelijker dieren waarvan de natuurlijke weerstand verminderd is. Immunity Complex bevordert en ondersteunt zowel het afweer- als het immuunsysteem en verhoogt daarnaast de weerstand. Bij dieren met een gezonde natuurlijke weerstand en een goed functionerend afweersysteem heeft Giardia aanzienlijk minder kans zich te ontwikkelen.

In de klantenreacties kunt u lezen waarom andere klanten Giardex hebben gekocht en wat hun ervaringen met deze formule zijn. De klantenreacties vindt u helemaal onderaan in deze tekst.

Bij ons betaalt u geen verzendkosten! Bestellingen die voor 14.30 uur geplaatst en betaald zijn via Bancontact, worden dezelfde werkdag met track & trace verzonden.

Bestel dit artikel Giardex, 90 tabl. 300 mg  € 24,10
Bestel dit artikel Giardex, 180 tabl. 300 mg  € 45,80
Bestel dit artikel Giardex, 90 tabl. 1200 mg  € 37,20
Bestel dit artikel Giardex, 180 tabl. 1200 mg  € 71,10

Giardex = Trade mark (merknaam)

Giardex is een aanvullend diervoeder op basis van Chinese kruiden. Voor honden, katten, cavia's en andere kleine huisdieren van alle leeftijden, inclusief pups, kittens, drachtige en zogende huisdieren. De kruiden kunnen over een langere periode worden ingezet, er zijn geen bijwerkingen bekend. De formule mag worden ingezet samen met medicatie van uw dierenarts, andere Chinese kruiden of homeopathie.

Samenstelling Giardex: Polygala tenuifolia, Sophora flavescens, Notopterygium incisum, Phillodendron amurense, Ledebouriella divaricata, Dictamnus dasycarpus, Glycyrrhiza uralensis, Cnidium monnieri. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Dosering: We adviseren om gedurende de eerste 14 dagen een dubbele dosering te geven. U mag de dubbele dosering ook langere tijd geven, als u dit nodig vindt. Bij (voldoende) resultaat kan na 14 dagen een normale dosering worden gegeven.

Dosering voor kat en hond tot 5 kg
 
300 mg
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
 tot  1 kg
 2x per dag 1 tabl 300 mg  2x per dag ½ tabl 300 mg
  1 - 5 kg
 2x per dag 2 tabl 300 mg  2x per dag 1 tabl 300 mg

Dosering voor kat en hond vanaf 5 kg
 
1200 mg
  eerste 14 dagen   vanaf de 15-de dag
  5 - 10 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
10 - 20 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg
20 - 30 kg
 2x per dag 3 tabl 1200 mg  2x per dag 1½ tabl 1200 mg
30 - 40 kg
 2x per dag 4 tabl 1200 mg  2x per dag 2 tabl 1200 mg
40 - 50 kg
 2x per dag 5 tabl 1200 mg  2x per dag 2½ tabl 1200 mg
>    50 kg
 2x per dag 6 tabl 1200 mg  2x per dag 3 tabl 1200 mg

De dosering voor een cavia is in verhouding hoger dan voor een kat of hond. Een cavia, hamster of overige knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Cavia, hamster, konijn en overige knaagdieren
 
eerste 14 dagen
vanaf de 15-de dag
2 x per dag 2 tabl à 300 mg
2 x per dag 1 tabl à 300 mg

De dosering voor een kip of andere vogel is in verhouding hoger dan voor een kat of hond.

Kip of andere vogel
 
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
0 - 0,5 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
0,5 - 2 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg

Verbetering: binnen 2 weken zijn de eerste verbeteringen waar te nemen.

Laat na 6 weken Giardex de ontlasting van uw dier onderzoeken.

Giardia is zeer hardnekkig en besmettelijk. In verband hiermee adviseren we om Giardex in elk geval 3 maanden volgens bovenstaand doseringsschema te geven.

Verlagen van de dosering: Als de klachten enige tijd zijn verdwenen kunt u stoppen met Giardex.

Als u eenmaal gestopt bent met de Giardex, dan is het is goed om na 6 tot 8 weken nog een keer de ontlasting te laten onderzoeken.

Als onderhoudsproduct: 50% van de normale dosering.

300 mg tablet
 
1200 mg tablet
300 mg tablet
 
1200 mg tablet


KLANTENREACTIES GIARDEX(scrollen naar beneden)