HET ONTSTAAN VAN HUIDAANDOENINGEN BIJ EEN HOND, KAT EN CAVIA


Taken van de huid

Bij de dieren behoren de vacht, de nagels, voetkussentjes, de huid- en de melkklieren eveneens tot de huid. Op de eerste plaats scheidt de huid een levend organisme van zijn omgeving af; aan de buitenkant van de huid begint de omgeving.

De huid en de vacht hebben ook een beschermende taak. De huid verhindert, dat schadelijke organismen zoals bacteriën en virussen kunnen binnendringen. Samen met de vacht heeft de huid ook een isolerende werking: ze beschermen tegen kou en hitte, maar ook tegen beschadiging of schaafwonden. Door de zenuwen die in de huid lopen kan het dier jeuk, pijn, aanraking en temperaturen voelen.

De geur- en talgklieren zijn over het hele lichaam verdeeld. Zweetklieren hebben onze huisdieren voornamelijk aan de voetkussens. Daarom krijgt een opgewonden hond bij de dierenarts "vochtige voetjes": hij zweet van angst... (een andere mogelijkheid om af te koelen bestaat bij honden en katten door de bek: door te hijgen verdampt er speeksel en zorgt zo voor wat afkoeling).

Een andere belangrijke taak van de huid is het uitscheiden van stoffen, die in het lichaam niet meer worden gebruikt; dit gebeurt eveneens via de klieren. Op deze manier ondersteunt de huid de reiniging van het lichaam, samen met de longen, de lever/darm en de nieren.

Een oud chinees spreekwoord luidt:

  • Wat de long niet uitscheiden kan, moet de darm uitscheiden.
  • Wat de darm niet uitscheiden kan, dat moeten de nieren uitscheiden.
  • Wat de nieren niet uitscheiden kunnen, moet de huid uitscheiden.
  • Wat de huid niet uitscheiden kan, leidt tot de dood.

Wanneer je dit weet, wordt het duidelijk dat er een direct verband bestaat tussen de toestand van de huid, de vacht en de nagels en het functioneren van de longen, de lever/darm en de nieren.

De zieke huid

Over het algemeen kun je zeggen, dat bij een droge huid, resp. droge nagels en vacht, de nieren niet meer goed functioneren. Dit kan met of zonder jeuk voorkomen.

Natte huidziekten hangen volgens de Chinese geneeskunde meestal met de lever- en miltfunctie samen. Deze kunnen ook met of zonder jeuk voorkomen.

Voor de genezing van huidziekten is het daarom belangrijk, het betreffende orgaan te stimuleren (te "voeden"). In de linker scrollijst ziet u enige van de meest voorkomende huidziekten bij huisdieren, die allemaal zeer goed met Chinese kruiden behandeld kunnen worden. Soms is het erg moeilijk een huidziekte juist te diagnosticeren, zelfs voor een specialist. Wanneer u twijfelt, is het, het beste dat u eerst even naar uw dierenarts gaat, zodat u een juiste diagnose krijgt. Sommige huidziekten kunnen ook een symptoom van een ernstige ziekte zijn!

Eczeem is meestal een gevolg van een allergische reactie.