LEVERSHUNT BIJ HOND OF KAT


Een lever shunt (shunt = kortsluiting) is een extra bloedvat dat de lever als het ware kortsluit.

Dit extra bloedvat is normaal niet aanwezig met als gevolg dat het bloed grotendeels door deze extra ader buiten de lever om wordt gevoerd. De lever is het vuilfilter van het lichaam. Al het bloed, dat afkomstig is uit de maag, de darmen en andere buikorganen, wordt verzamelt en naar de lever geleid. Dit bloed bevat naast nuttige voedingsstoffen ook uiterst giftige stoffen. De lever heeft als taak de giftige stoffen uit het bloed te verwijderen, zodat deze het lichaam niet kunnen aantasten. Door het kortsluiten van de lever komt het met giftige stoffen vervuilde bloed direkt in het lichaam terecht. Een hond met zo'n aangeboren shunt wordt daardoor langzamerhand vergiftigd. Bovendien werkt de lever niet goed omdat er veel minder bloed dan normaal in de lever aankomt. Huisdieren met een levershunt zijn meestal jonge dieren die sterk afwijkend gedrag vertonen (rondjes lopen, door de muur heen willen lopen). Soms lijken ze tijdelijk blind, ze groeien slecht, kunnen veel drinken en plassen en hebben soms blaasstenen. De aandoening is bij de meerderheid van de dieren operatief te herstellen. Bij een levershunt wordt geen alternatieve diergeneeskunde toegepast.

Symptomen levershunt

De symptomen van een lever shunt kunnen soms al op heel jonge leeftijd worden opgemerkt, maar het kan ook één tot anderhalf jaar duren voordat verschijnselen gezien worden. Dit betekent dat men bij een nest pups/ kittens van negen weken niet met zekerheid kan zien of één van de pups/ kittens een shunt heeft. Een goed uitgevoerde ammoniaktest is de enige mogelijkheid om zekerheid te krijgen.
Niet altijd zijn de symptomen van een shunt even duidelijk en meestal vertoont een huisdier niet alle symptomen.

Mogelijke symptomen levershunt:

  • snel moe worden
  • sloom zijn
  • veel drinken en veel plassen
  • vertraagde groei
  • braken, soms ook diarree
  • blaasontsteking, persen op de urine
  • hersenaandoeningen

Hersenaandoeningen houdt in dat uw huisdier de controle over het lichaam verliest. Dit resulteert in b.v.: kwijlen, onhandig drinken, moeilijk slikken, 'dronken lopen', omvallen, dwangmatige bewegingen maken (zoals in cirkels lopen of door de muur willen lopen), schijnbaar blind zijn, slecht op prikkels reageren, toevallen hebben, plotseling in slaap vallen. De verschijnselen zijn vaak wisselend in ernst; een huisdier kan de ene dag heel normaal lijken en de volgende dag slecht zijn. Soms is een huisdier vooral de eerste uren na de maaltijd ziek.

Behandeling levershunt

Uiteindelijk is een lever shunt dodelijk. In principe wordt een lever shunt behandeld door hem operatief af te sluiten. Tegenwoordig wordt de shunt niet altijd helemaal afgesloten, maar wel zoveel mogelijk. Het sluiten van een lever shunt is specialistisch werk: te veel sluiten kan leverstuwing geven, te veel openlaten geeft onvoldoende effect. Na een geslaagde operatie kan een huisdier met een lever shunt een normaal leven leiden en hoeft op geen enkel terrein ontzien te worden. Men moet zich echter wel realiseren dat hoewel het dier gezond is, hij of zij nog steeds drager van de erfelijke informatie die de shunt veroorzaakte is! Gebruik van een geopereerd huisdier voor de fokkerij is dus volstrekt af te raden! Afhankelijk van de situatie kan de behandeld dierenarts het huisdier tot het moment van de operatie een speciaal dieet voorschrijven.