MAAG-EN DARMONTSTEKING (IBD EN COLITIS) BEHANDELEN BIJ UW HOND EN KAT


Andere omschrijvingen: Inflammatory Bowel Disease, IBD.

Een chronische ontsteking van de maag-darmslijmvliezen , kan door een biopsie vastgesteld worden. Waarschijnlijk spelen genetische oorzaken een rol; ook voedingsbestanddelen (melkproducten, soja, granen) kunnen misschien de oorzaak zijn. Er wordt ook over gediscussieerd of ziekteverwekkers (bacteriën, schimmels, dierlijke parasieten etc.) en omgevingsfactoren de oorzaak kunnen zijn. Vaak vindt men echter helemaal geen oorzaak. Men vermoedt, dat het immuunsysteem van de dieren op bepaalde prikkels een verkeerd antwoord geeft. Tot op de dag van vandaag is deze ziekte nog te weinig onderzocht.

De dieren lijden aan steeds terugkerende diarree en/of braken. De voortdurende ontstekingen veroorzaken een verdikking van het darmslijmvlies. Wanneer de dunne darm betroffen is ontstaat er vaak een duidelijk gewichtsverlies (dunne ontlasting). Soms is de ontlasting zwart (door bloed wat erbij zit).

Bij een ontsteking van de dikke darm (colitis) vallen de dieren meestal niet zoveel af. Wel hebben ze pijn, omdat de spieren van de dikke darm en de anus op een krampachtige manier samentrekken en de dieren daarom vaak kleine beetjes (of helemaal geen) ontlasting hebben. Soms kunt u wat bloed of slijm op de ontlasting zien.

Bij katten zijn meestal de maag en de dunne darm ontstoken, bij honden vaak de dunne en de dikke darm.

De symptomen van een darmontsteking kunnen zeer wisselend zijn: sommige dieren hebben nauwelijks problemen, andere zijn erg ziek. Verdere symptomen kunnen bv. zijn: afwisselend wel en geen trek, braken, buikpijn (kromme rug, de dieren willen niet aangeraakt worden), soms is de pijn na het eten erger, winderigheid, luide darmgeluiden, vermagering en lusteloosheid.

Een chronische ontsteking van de dunne darm is de meest voorkomende oorzaak voor chronisch braken en diarree bij katten.

Bij honden is de chronische idiopathische colitis één van de meest voorkomende oorzaken. Idiopathisch betekent dat de oorzaak niet bekend is. In deze gevallen is het belangrijk dat het darmslijmvlies tot rust komt. Dit wordt het beste bereikt wanneer de hond of de poes licht verteerbaar voedsel krijgt met slechts een soort koolhydraten (bv. gierst of rijst, maar geen graan of macaroni). Hierdoor wordt ook de mogelijkheid van een allergische reactie tot een minimum beperkt.

De reguliere geneeskunde behandelt chronische darmontstekingen met antibiotica en cortison. Helaas gebeurt het vaak, dat de ziekte toch steeds weer terug komt, op een geven moment chronisch wordt en dat de medicijnen dan steeds minder helpen.

De Chinese kruidengeneeskunde heeft hiervoor de Gastro-formule ontwikkeld. Gastro helpt bij chronische idiopathische colitis en bij chronische maag- en darmontstekingen.

Gastro helpt, de vitale functies van het maag-darmkanaal te herstellen en te versterken. Het kalmeert de slijmvliezen van de maag en de darm, heft blokkaden op, vermindert gas en krampen; helpt tegen winderigheid, diarree, overgeven en vermagering.

Indicaties:

  • overgeven
  • diarree
  • winderigheid, opgeblazen buik
  • weinig trek, vermagering, weinig drinken
  • acute en chronische ontstekingen van de maag en de darm
  • chronische ontsteking van de maag-darmslijmvliezen
  • Colitis (chronische ontsteking van de dikke darm)
  • Ter ondersteuning in de herstelfase na ernstige maagdarminfecties; ook na zware infectieziekten zoals kattenziekte en Parvovirose.

Bij ons betaalt u geen verzendkosten! Bestellingen die voor 14.30 uur geplaatst en betaald zijn via Bancontact, worden dezelfde werkdag met track & trace verzonden.

Bestel dit artikel Gastro, 90 tabl. 300 mg  € 23,40
Bestel dit artikel Gastro, 180 tabl. 300 mg  € 44,40
Bestel dit artikel Gastro, 90 tabl. 1200 mg  € 36,30
Bestel dit artikel Gastro, 180 tabl. 1200 mg  € 68,90

Gastro = Trade mark (merknaam)

Gastro is een aanvullend diervoeder op basis van Chinese kruiden. Voor honden, katten, cavia's en andere kleine huisdieren van alle leeftijden, inclusief pups, kittens, drachtige en zogende huisdieren. De kruiden kunnen over een langere periode worden ingezet, er zijn geen bijwerkingen bekend. De formule mag worden ingezet samen met medicatie van uw dierenarts, andere Chinese kruiden of homeopathie.

Samenstelling Gastro: Codonopsis pilosula, Atracylodes macrocephala, Zingiber officinale, Poria cocos, Ledebouriella divaricata, Atractylodes lancea, Amomum vilosum, Glycyrrhiza uralensis. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Dosering: We adviseren om gedurende de eerste 14 dagen een dubbele dosering te geven. U mag de dubbele dosering ook langere tijd geven, als u dit nodig vindt. Bij (voldoende) resultaat kan na 14 dagen een normale dosering worden gegeven.

Dosering voor kat en hond tot 5 kg
 
300 mg
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
 tot  1 kg
 2x per dag 1 tabl 300 mg  2x per dag ½ tabl 300 mg
  1 - 5 kg
 2x per dag 2 tabl 300 mg  2x per dag 1 tabl 300 mg

Dosering voor kat en hond vanaf 5 kg
 
1200 mg
  eerste 14 dagen   vanaf de 15-de dag
  5 - 10 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
10 - 20 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg
20 - 30 kg
 2x per dag 3 tabl 1200 mg  2x per dag 1½ tabl 1200 mg
30 - 40 kg
 2x per dag 4 tabl 1200 mg  2x per dag 2 tabl 1200 mg
40 - 50 kg
 2x per dag 5 tabl 1200 mg  2x per dag 2½ tabl 1200 mg
>    50 kg
 2x per dag 6 tabl 1200 mg  2x per dag 3 tabl 1200 mg

De dosering voor een cavia is in verhouding hoger dan voor een kat of hond. Een cavia, hamster of overige knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Cavia, hamster, konijn en overige knaagdieren
 
eerste 14 dagen
vanaf de 15-de dag
2 x per dag 2 tabl à 300 mg
2 x per dag 1 tabl à 300 mg

De dosering voor een kip of andere vogel is in verhouding hoger dan voor een kat of hond.

Kip of andere vogel
 
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
0 - 0,5 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
0,5 - 2 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg

Resultaat: 2 - 5 dagen.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

300 mg tablet
 
1200 mg tablet
300 mg tablet
 
1200 mg tablet


KLANTENREACTIES GASTRO (scrollen naar beneden)