SCHILDKLIER AANDOENING BIJ DE HOND

Functie van de schildklier

De schildklier is een vlindervormig orgaan, dat dicht onder het strottenhoofd links en rechts van de luchtpijp ligt en door een smal middelstukje wordt verbonden. Een hormoon uit de hypofyse (TSH) beÔnvloedt de schildklier en zorgt er zo voor, dat de schildklier de juiste hoeveelheid hormonen aanmaakt. De schildklierhormonen heten T3 en T4 en zijn zeer belangrijk voor de regulatie van de stofwisseling. T4 is een inactief voorstadium en T3 is het actieve schildklierhormoon. De bloedwaarden kunnen, afhankelijk van het laboratorium, wat wisselen. Daarom moet u ze altijd met de referentiewaarden op het laboratoriumformulier vergelijken.
Wanneer de schildklier te weinig hormonen produceert, noemt men dit hypothyreose.
Hypothyreose komt bij honden redelijk vaak voor. Men schat, dat 1 op de 150-500 honden een te langzaam werkende schildklier heeft. Grote tot middenslag honden zijn vaker aangedaan dan kleinere rassen.
In de meeste gevallen wordt de schildklierafwijking verkregen op latere leeftijd. Aangeboren gevallen zijn wel beschreven, maar komen zeer sporadisch voor. Deze pups groeien niet normaal.
Een hypothyreose komt bij poezen bijna nooit voor.

Schildklierafwijkingen worden onderverdeeld in twee vormen.

De symptomen bij deze aandoening kunnen zeer uiteenlopend zijn. Meestal worden vachtaandoeningen waargenomen. Haarverlies op de staart, flanken of achter de oren. Donkerder worden van de huid; droge, wat schilferige huid. Gewichtstoename, sufheid, sloomheid, algehele desinteresse, neiging naar warme plekken te gaan, langzame hartslag en onvruchtbaarheid. Enkele extreme en minder vaak voorkomende symptomen zijn: spierzwakte, lage lichaamstemperatuur, afwijkingen van het zenuwstelsel: verlammingen en kreupelheden, alsmede een verminderde contractiekracht van het hart.

Diagnose schildklierafwijking

De diagnose wordt gesteld doormiddel van bloedonderzoek. Dit is een relatief eenvoudige test die door uw dierenarts uitgevoerd kan worden. Hierbij wordt de hormoonconcentratie gemeten.
Als het vermoeden op een auto-immune aandoening aanwezig is, kan de hormoonconcentratie meting worden uitgebreid met een test op "auto-antilichamen". Honden kunnen gelijktijdig van beide schildklier aandoeningen last hebben.

Behandeling schildklierafwijking

Deze bestaat uit het geven van een speciale combinatie van lichaamseigen mineralen. Hierdoor wordt de hormoon productie gestabiliseerd tot een normale waarde. Het lichaam van uw hond reageert binnen enkele dagen tot enkele weken. Dit is geheel afhankelijk van de ernst en de tijdsduur dat uw hond de aandoening heeft.
Bij het begin van de behandeling kan soms enige verergering optreden. Dit lijkt ernstig, echter is het niet. U mag de dosis dan tijdelijk verminderen.

De TWS tabletten zijn niet alleen een goed maar ook een diervriendelijk alternatief voor o.a. Forthyron en L-thyroxine. Het kent geen bijwerkingen. Hierdoor kan het desnoods langdurig worden gegeven. De TWS tabletten mogen ook samen met de Forthyron en L-thyroxine ingezet worden. Na 2-3 weken wordt dan meestal de Forthyron en L-thyroxine met 25% per week afgebouwd.

Bestel dit artikel TWS, 300 mg tabletten   90 tabletten € 21,30
Bestel dit artikel TWS, 300 mg tabletten 180 tabletten € 39,60

ô = Trade mark (merknaam)

Samenstelling TWS: Seleen, Kalium, Bromide, Magnesiumstearaat. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 3,1% ruw vet 0,2% ruw eiwit 1,5% ruwe celstof 7,7% Natrium 0,3%.

Dosering TWS voor: hond en knaagdieren. Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups. Mag gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren. Eventueel oplossen in water en mengen met voedsel.

cavia/ konijn: tweemaal daags 1/2 tablet.
kleine hond: tweemaal daags 1 tablet.
middelgrote hond: tweemaal daags 2 tabletten.
grote hond: tweemaal daags 3 tabletten.

Resultaat: 2 dagen tot enkele weken.

Onderhoudsdosering: Als uw dier weer gezond is, kunt u de dosis verlagen met 50%.

Preventieve dosering: 50% van de normale dosering.

 Bijsluiter TWS

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

 
300 mg tablet
 


KLANTENREACTIES TWS TABLETTEN (scrollen naar beneden)


schildklier-hond Mail deze pagina    schildklier-hond Toevoegen aan je Favorieten    schildklier-hond Print deze pagina