Verse rauwe vlees/ vis maaltijd voor uw hond, kat en fret. Het zijn tenslotte vleeseters (carnivoren), en geen graan(rijst) eters.

Waarom rauw vlees/ vis

Als we als huisdierendokter aan een klant de vraag stellen, als een dier ziek is, wat voert U, dan is eigenlijk altijd het antwoord: brokken of blikvoer.
Vraag menig hondenbezitter wat deze zijn honden en katten voert en merendeel zal antwoorden: brokken of blikvoeding. Misschien doet u dit nu ook wel. Toch voert niet iedereen op deze manier en is het lang niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal jaren terug. We zijn zelf steeds meer na gaan denken over ons eigen dieet en nemen het dieet van de hond daarbij graag mee onder de loep. Verse voeding zijn we immers allemaal van mening, is gezond!

Er zijn meerdere redenen om rauwe voeding aan je hond te gaan geven. Allereerst is het wellicht belangrijk om uit te leggen, waarom commerciŽle brok- en blikvoedingen ongeschikt zijn voor een hond die van nature een carnivoor is in hart en nieren. Je hebt 3 verschillende soorten brokken. Je hebt droogvoeding in de vorm van geperste brokken, gebakken brokken en je hebt geŽxpandeerde brokken wat inhoudt, dat die brokken op zeer hoge temperatuur vervaardigd zijn. Deze 3 soorten voedingen hebben twee overeenkomsten. Ten eerste zijn ze gemaakt voor het gemak van de mens. Wat is er immers simpeler dan een handje brokken in de voerbak te gooien. Je hoeft niet na te denken over wat je hond binnenkrijgt want op de verpakking staat immers compleet.

De tweede overeenkomst is, dat het lichaam van de hond met lichaamsvreemde stoffen moet werken. Dat is dan ook de reden dat veel honden er allergisch op reageren. Brokken worden zo verhit dat ze steriel worden en daardoor darmen van de hond lui maken. Doordat brokvoeding zo verhit wordt, moet men achteraf nog kunstmatig vitaminen en mineralen toevoegen om er voor te zorgen dat een hond nog wel alle benodigde stoffen binnenkrijgt. Ook de weerstand van de hond gaat omlaag, doordat deze een dood gekookte en kunstmatig gemaakte voeding krijgt. Het feit dat dood voedsel organismen laat aftakelen is ook al bevestigd door het kattenonderzoek van Dr. Francis Pottenger, die tussen 1932 en 1942 werd uitgevoerd op 900 katten. Al in de eerste generatie kwamen er miskramen en afwijkingen voor. Dit onderzoek heeft men later herhaald met ratten en varkens en wederom kregen de dieren op gekookt, dood voedsel, gezondheidsproblemen en bleven de dieren op "levend vers voedsel" gezond.
Verder kan aangeven worden dat blikvoeding veel industrieel vet en slacht afval bevat, welke nu niet vernietigd hoeft te worden.

Immunsysteem (natuurlijke weerstand) bij hond en kat

Een gezonde kat/ hond, die gezond moet blijven dient als eerste een sterk immuun systeem hebben, dit is zoals bij mensen. Bent U moe, veel stress etc dan heeft U meestal een verminderde weerstand tegen griepvirussen en bent U sneller verkouden als een persoon die een sterk immuunsysteem heeft. Dit is bij dieren niet anders, een sterk immuunsysteem geeft een geringer kans op ziekten. Dit wordt ook steeds meer aangehaald bij fabrikanten van brokken, zoals Farmfood, deze firma heeft zelfs een speciaal vers vlees voeding op de markt gebracht, om dit te compenseren van hun eigen brokken. De volgende tekst komt letterlijk van hun site.

Tijdens het ontstaan van Farm Food HE in 1984 is gebleken dat een regelmatige "onderhoudsbeurt" met versvlees, op basis van vuile groene pens, noodzakelijk is voor de instandhouding van een gezonde darmflora. Droogvoeding en andere verhitte voeders (blikvoer en andere "buiten de diepvries houdbare producten") zijn steriel. Daarom is droogvoeding niet in staat de benodigde bacteriŽn te leveren die nodig zijn om een gezonde darmflora op te bouwen en te onderhouden.

We zien in de praktijk dat honden/ katten die structureel gevoerd worden met brokken regelmatig de volgende aandoeningen hebben.
BARF-hond Mail deze pagina    BARF-kat Toevoegen aan je Favorieten    BARF-fret Print deze pagina