ONTSTOKEN OF VOLLE ANAALKLIEREN

anaalklier-hond

Ontstoken of volle anaalklier bij hond, kat en overige huisdieren

Wat zijn anaalklieren en wat is hun functie?

Elke hond en kat heeft twee anaalklieren, deze bevinden zich links en rechts van en iets onder de anus (zie afbeelding). Beide anaalklieren staan in verbinding met de anus. De anaalklieren produceren een vloeistof met een sterke en unieke geur. Tijdens het ontlasten wordt tijdens het persen wat van deze vloeistof toegevoegd aan de ontlasting. Door het verspreiden van deze unieke geur bakent uw hond of kat zijn territorium af.

Problemen met de anaalklieren

Anaalklieren kunnen verstopt raken. Als de anaalklieren langere tijd verstopt zijn, dan raken ze vaak ontstoken. Problemen met de anaalklieren veroorzaken vervelende en ook vaak pijnlijke klachten. Honden hebben vaker last van de anaalklieren als een kat.

Waarom zijn er zoveel problemen met de anaalklieren?

De oorzaak van de problemen is vrijwel altijd voedsel gerelateerd. Tegenwoordig bestaat diervoeding voor een groot deel uit plantaardige bestanddelen. Vroeger bestond dit echter grotendeels uit vlees en beenderen.

Het wordt steeds duidelijker dat de gewijzigde samenstelling van het voedsel van negatieve invloed is op de ontlasting. De plantaardige bestanddelen zorgen ervoor dat de hardheid van de ontlasting te gering wordt. Wanneer de ontlasting niet voldoende hardheid heeft, dan hoeft een dier minder te persen bij ontlasting.

De anaalklieren worden dan niet meer voldoende worden leeg geperst. Bij te volle anaalklieren ontstaat al snel een gevoel van druk eventueel met jeuk. Opgehoopte vloeistof in de anaalklieren gaat ook als het ware broeien/gisten, hierdoor ontstaat een perfect klimaat voor ongewenste bacteriŽn. Uiteindelijk zal er een ontsteking van de anaalklieren ontstaan.

De jeuk door druk en ontsteking is vrijwel continu aanwezig. Honden zijn fysiek niet in staat om met hun bek bij de anaalklieren te komen, om de jeuk te stillen gaan ze daarom het gebied rond de staart likken en bijten, soms zelfs tot bloedens toe. Ook het zogenaamde "sleetje rijden" is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met zijn achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog. Katten kunnen wel zelf bij hun anaalklieren komen.

We zien in de praktijk de aandoening dan ook vaker optreden bij honden dan bij katten.

ontstoken-anaalklier-hond

Welke verschijnselen zijn er bij een ontsteking van de anaalklier?

Hoe kom je van problemen met de anaalklieren af?

Het uitdrukken van de anaalklieren

Een gezonde anaalklier is ongeveer even groot als aan doperwt en is doorgaans niet onder de huid te voelen. Een overvolle anaalklier is daarentegen goed voelbaar onder de huid. Als regel mag dan ook gesteld worden: zodra een anaalklier voelbaar is, dan moet deze uitgedrukt worden. Dit uitdrukken moet in eerste instantie uitgevoerd worden door een dierenarts. Als de anaalklieren zich regelmatig vullen, dan kunt u overwegen om dit zelf uit te voeren. Ga nooit aan de slag aan de hand van een tekst, plaatje of filmpje, laat u vooraf goed informeren door uw dierenarts. Het komt namelijk regelmatig voor dat de opgehoopte vloeistof in de anaalklieren erg dik is geworden zodat het niet eenvoudig te verwijderen is. Ondeskundig handelen zal dan waarschijnlijk zeer pijnlijk zijn voor uw huisdier.

In de meeste gevallen is het voldoende dat de anaalklieren door de dierenarts worden leeggedrukt. Het komt echter steeds vaker voor dat na enige weken de anaalklieren weer vol zijn, de anaalklierontsteking heeft dan een chronisch karakter. De dierenarts zal de anaalklieren steeds weer moeten uitdrukken en ze daarna spoelen met antibiotica. Dit gebeurt eventueel onder narcose krijgen. Soms adviseert de dierenarts om de anaalklieren operatief te laten verwijderen.

Aanpassen van de voeding bij problemen met de anaalklieren

U kunt uw dier het beste voer geven dat een goede vertering en ontlasting met een gezonde en natuurlijke hardheid bevordert. Voor honden en katten is vers vlees of vis de beste voeding.

Chinese kruiden

Vanuit de oude Chinese Natuurfilosofie is de gedachte dat ziektes en kwalen kunnen ontstaan doordat een bepaalde balans in het lichaam ernstig verstoord is. Bij herstel van deze natuurlijke balans, zal het lichaam zichzelf herstellen. Volgens deze Chinese leer zijn de anaalklieren uit balans waardoor deze verstopt of ontstoken raken.

Anal Enzym en Digest Powder: Formules voor huisdieren met een anaalklierontsteking of andere problemen met de anaalklieren

Anal Enzym bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van Chinese kruiden. Digest Powder bestaat uit een mix van hoogwaardige, essentiŽle natuurlijke bestanddelen. Anal Enzym en Digest Powder zijn zeer geschikt voor huisdieren met een anaalklierontsteking of andere problemen met de anaalklieren.

De kruiden in Anal Enzym stimuleren de werking van de anaalklieren waardoor deze weer in gezonde natuurlijke balans komen. Wanneer de balans hersteld is, dan kunnen de anaalklieren weer normaal functioneren.

Digest Powder bevordert de spijsvertering en zorgt voor een dikkere ontlasting. Als de ontlasting steviger is, moet er meer geperst moet worden tijdens het ontlasten. Door persen scheiden de anaalklieren makkelijker vloeistof af, zodat de anaalklieren niet meer overvol kunnen raken. Het poeder mag direct door het voedsel heen worden gegeven.

De essentiŽle bestanddelen van Digest Powder optimaliseren eveneens de conditie van de vacht en nagels van uw huisdier.

Anal Enzym en Digest Powder kunnen door hun specifieke werking en eigenschappen een perfect gecombineerd worden.

We adviseren om deze formules tenminste drie maanden te geven.

In de klantenreacties kunt u lezen waarom andere klanten Anal Enzym en Digest Powder hebben gekocht en wat hun ervaringen met deze formule zijn. De klantenreacties vindt u helemaal onderaan in deze tekst.

Heeft u nog vragen over de behandeling van volle of ontstoken anaalklieren of de werking van deze formule, stuurt u ons dan een e-mail:  info@huisdierendokter.be

Bij ons betaalt u geen verzendkosten!

Bestel dit artikel Anal Enzym™, 1200 mg tabletten 90 tabletten € 34,50
Bestel dit artikel Digest Powder™, kleine hond/ kat 400 gram (3 maanden) € 30,50
Bestel dit artikel Anal Enzym™, 1200 mg tabletten 180 tabletten € 65,00
Bestel dit artikel Digest Powder™, grote hond 800 gram (3 maanden) € 54,50

™ = Trade mark (merknaam)

Samenstelling Anal Enzym: Angelica chinensis, Rehmannia glutinosa, Ligustrum wallichii, Paeonia lactiflora, Prunus persica, Carthamus tinctorius. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 0,1% ruw vet 1,0% ruw eiwit 1,3% ruwe celstof 7,8% Natrium 0,4%.

Samenstelling Digest Powder: ontsloten lijnzaad. Analytische bestanddelen: ruwe as 4,1% ruw vet 14,5% Ruw eiwit 29,8% ruwe celstof 8,7%.

Anal Enzym en Digest Powder zijn geschikt voor huisdieren van alle leeftijden, ook voor pups en kittens. Anal Enzym en Digest Powder kan ook gegeven worden aan drachtige en zogende huisdieren.

In de twee doseertabellen hieronder staat een doseringsadvies voor de Anal Enzym. Het advies is gebaseerd op gemiddelden. Geadviseerd wordt om altijd te beginnen met deze aanbevolen dosering. Het kan echter zijn dat uw dier meer baat heeft bij een hogere/lagere dosering.

Let op: de bovenste tabel betreft doseringsadvies voor hond, kat en overige huisdieren. De tabel daaronder betreft doseringsadvies voor cavia, hamster en overige knaagdieren. De dosering voor een knaagdier is in verhouding hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

In de onderste tabel staat een doseringsadvies voor Digest Powder.

Gebruik Anal Enzym hond en kat
Lichaamsgewicht
Eerste 14 dagen
Vanaf 15 dagen
tot 5 kg
2 x daags 0,5 tabletten à 1200 mg
2 x daags 0,25 tablet à 1200 mg
tot 10 kg
2 x daags 1 tablet à 1200 mg
2 x daags 0,5 tablet à 1200 mg
tot 20 kg
2 x daags 2 tabletten à 1200 mg
2 x daags 1 tablet à 1200 mg
tot 30 kg
2 x daags 3 tabletten à 1200 mg
2 x daags 1,5 tablet à 1200 mg
tot 40 kg
2 x daags 4 tabletten à 1200 mg
2 x daags 2 tabletten à 1200 mg
tot 50 kg
2 x daags 5 tabletten à 1200 mg
2 x daags 2,5 tabletten à 1200 mg
boven 50 kg
2 x daags 6 tabletten à 1200 mg
2 x daags 3 tabletten à 1200 mg

Dosering Digest Powder:

kleine hond / kat elke dag 1 theelepel
grote hond elke dag 2 theelepels

Verbetering: al binnen enkele dagen is (lichte) verbetering waar te nemen.

Verlagen van de dosering: Als de klachten voldoende zijn afgenomen dan kunt u de dosis verlagen met 50%.

Als onderhoudsproduct: 50% van de normale dosering.

 Productbeschrijving Anal Enzym

 Productbeschrijving Digest Powder

 Hoe geef ik een tablet aan mijn huisdier?

1200 mg tablet
 
1200 mg tablet
 


KLANTENREACTIES ANAL ENZYM/ DIGEST POWDER (scrollen naar beneden)anaalklierontsteking-hond Mail deze pagina    anaalklierontsteking-kat Toevoegen aan je Favorieten    anaalklierontsteking-fret Print deze pagina