ONTSTOKEN OF VOLLE ANAALKLIEREN BEHANDELEN BIJ UW HOND, KAT EN CAVIA MET ANAL ENZYM/ DIGEST POWDER

anaalklier-hond

Wat zijn anaalklieren en wat is hun functie?

Elke hond en kat heeft twee anaalklieren, deze bevinden zich links en rechts van en iets onder de anus (zie afbeelding). Beide anaalklieren staan in verbinding met de anus. De anaalklieren produceren een vloeistof met een sterke en unieke geur. Tijdens het ontlasten wordt tijdens het persen wat van deze vloeistof toegevoegd aan de ontlasting. Door het verspreiden van deze unieke geur bakent uw hond of kat zijn territorium af.

Problemen met de anaalklieren

Anaalklieren kunnen verstopt raken. Als de anaalklieren langere tijd verstopt zijn, dan raken ze vaak ontstoken. Problemen met de anaalklieren veroorzaken vervelende en ook vaak pijnlijke klachten. Honden hebben vaker last van de anaalklieren als een kat.

Waarom zijn er zoveel problemen met de anaalklieren?

De oorzaak van de problemen is vrijwel altijd voedsel gerelateerd. Tegenwoordig bestaat diervoeding voor een groot deel uit plantaardige bestanddelen. Vroeger bestond dit echter grotendeels uit vlees en beenderen.

Het wordt steeds duidelijker dat de gewijzigde samenstelling van het voedsel van negatieve invloed is op de ontlasting. De plantaardige bestanddelen zorgen ervoor dat de hardheid van de ontlasting te gering wordt. Wanneer de ontlasting niet voldoende hardheid heeft, dan hoeft een dier minder te persen bij ontlasting.

De anaalklieren worden dan niet meer voldoende worden leeg geperst. Bij te volle anaalklieren ontstaat al snel een gevoel van druk eventueel met jeuk. Opgehoopte vloeistof in de anaalklieren gaat ook als het ware broeien/gisten, hierdoor ontstaat een perfect klimaat voor ongewenste bacteriën. Uiteindelijk zal er een ontsteking van de anaalklieren ontstaan.

De jeuk door druk en ontsteking is vrijwel continu aanwezig. Honden zijn fysiek niet in staat om met hun bek bij de anaalklieren te komen, om de jeuk te stillen gaan ze daarom het gebied rond de staart likken en bijten, soms zelfs tot bloedens toe. Ook het zogenaamde "sleetje rijden" is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met zijn achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog. Katten kunnen wel zelf bij hun anaalklieren komen.

We zien in de praktijk de aandoening dan ook vaker optreden bij honden dan bij katten.

ontstoken-anaalklier-hond

Welke verschijnselen zijn er bij een ontsteking van de anaalklier?

  • Bijten en likken in de omgeving rond de staart.
  • Met het achterwerk over de grond schuren, ook wel "sleetje rijden" genoemd.
  • Rond de anus is een gevoelig/pijnlijk gebied zichtbaar.
  • De anaalklieren worden onvoldoende geleegd en raken overvol.
  • Er kan gele of groenige pus vrijkomen. In enkele gevallen is de pus rood door bloed bijmenging, zie 1.
  • Er kan een abces ontstaan, dit is een ingekapselde ruimte die met pus gevuld is. Het abces kan openbreken zodat pus en bloed naar buiten komen, zie 2. Bij een abces kunnen ook vervelende complicaties optreden. Er kunnen fistels ontstaan. Dit zijn een soort "gangetjes" waardoor het vuile pus wegloopt in het lichaam. Sommige huisdieren kunnen de ontlasting niet meer ophouden. Een abces is bijzonder pijnlijk!

Hoe kom je van problemen met de anaalklieren af?

Het uitdrukken van de anaalklieren

Een gezonde anaalklier is ongeveer even groot als aan doperwt en is doorgaans niet onder de huid te voelen. Een overvolle anaalklier is daarentegen goed voelbaar onder de huid. Als regel mag dan ook gesteld worden: zodra een anaalklier voelbaar is, dan moet deze uitgedrukt worden. Dit uitdrukken moet in eerste instantie uitgevoerd worden door een dierenarts. Als de anaalklieren zich regelmatig vullen, dan kunt u overwegen om dit zelf uit te voeren. Ga nooit aan de slag aan de hand van een tekst, plaatje of filmpje, laat u vooraf goed informeren door uw dierenarts. Het komt namelijk regelmatig voor dat de opgehoopte vloeistof in de anaalklieren erg dik is geworden zodat het niet eenvoudig te verwijderen is. Ondeskundig handelen zal dan waarschijnlijk zeer pijnlijk zijn voor uw huisdier.

In de meeste gevallen is het voldoende dat de anaalklieren door de dierenarts worden leeggedrukt. Het komt echter steeds vaker voor dat na enige weken de anaalklieren weer vol zijn, de anaalklierontsteking heeft dan een chronisch karakter. De dierenarts zal de anaalklieren steeds weer moeten uitdrukken en ze daarna spoelen met antibiotica. Dit gebeurt eventueel onder narcose krijgen. Soms adviseert de dierenarts om de anaalklieren operatief te laten verwijderen.

Aanpassen van de voeding bij problemen met de anaalklieren

U kunt uw dier het beste voer geven dat een goede vertering en ontlasting met een gezonde en natuurlijke hardheid bevordert. Voor honden en katten is vers vlees of vis de beste voeding.

Chinese kruiden

Vanuit de oude Chinese Natuurfilosofie is de gedachte dat ziektes en kwalen kunnen ontstaan doordat een bepaalde balans in het lichaam ernstig verstoord is. Bij herstel van deze natuurlijke balans, zal het lichaam zichzelf herstellen. Volgens deze Chinese leer zijn de anaalklieren uit balans waardoor deze verstopt of ontstoken raken.

Anal Enzym en Digest Powder: Formules voor huisdieren met een anaalklierontsteking of andere problemen met de anaalklieren

Anal Enzym bestaat uit een zorgvuldig samengestelde mix van Chinese kruiden. Digest Powder bestaat uit een mix van hoogwaardige, essentiële natuurlijke bestanddelen. Anal Enzym en Digest Powder zijn zeer geschikt voor huisdieren met een anaalklierontsteking of andere problemen met de anaalklieren.

De kruiden in Anal Enzym stimuleren de werking van de anaalklieren waardoor deze weer in gezonde natuurlijke balans komen. Wanneer de balans hersteld is, dan kunnen de anaalklieren weer normaal functioneren.

Digest Powder bevordert de spijsvertering en zorgt voor een dikkere ontlasting. Als de ontlasting steviger is, moet er meer geperst moet worden tijdens het ontlasten. Door persen scheiden de anaalklieren makkelijker vloeistof af, zodat de anaalklieren niet meer overvol kunnen raken. Het poeder mag direct door het voedsel heen worden gegeven.

De essentiële bestanddelen van Digest Powder optimaliseren eveneens de conditie van de vacht en nagels van uw huisdier.

Anal Enzym en Digest Powder kunnen door hun specifieke werking en eigenschappen een perfect gecombineerd worden.

We adviseren om deze formules tenminste drie maanden te geven.

In de klantenreacties kunt u lezen waarom andere klanten Anal Enzym en Digest Powder hebben gekocht en wat hun ervaringen met deze formule zijn. De klantenreacties vindt u helemaal onderaan in deze tekst.

Bij ons betaalt u geen verzendkosten! Bestellingen die voor 14.30 uur geplaatst en betaald zijn via Bancontact, worden dezelfde werkdag met track & trace verzonden.

Bestel dit artikel Anal Enzym, 90 tabl. 300 mg  € 23,60
Bestel dit artikel Anal Enzym, 90 tabl. 1200 mg  € 35,90
Bestel dit artikel Anal Enzym, 180 tabl. 1200 mg  € 68,30
Bestel dit artikel Digest Powder, 400 gram  € 30,50

Anal Enzym & Digest Powder = Trade mark (merknaam)

Anal Enzym is een aanvullend diervoeder op basis van Chinese kruiden. Voor honden, katten, cavia's en andere kleine huisdieren van alle leeftijden, inclusief pups, kittens, drachtige en zogende huisdieren. De kruiden kunnen over een langere periode worden ingezet, er zijn geen bijwerkingen bekend. De formule mag worden ingezet samen met medicatie van uw dierenarts, andere Chinese kruiden of homeopathie.

Samenstelling Anal Enzym: Angelica chinensis, Rehmannia glutinosa, Ligustrum wallichii, Paeonia lactiflora, Prunus persica, Carthamus tinctorius. Toevoegingsmiddelen: Microcristalline cellulose, Crosslinked sodium carboxymethyl cellulose, Silicic acid. Analytische bestanddelen: ruwe as 0,1% ruw vet 1,0% ruw eiwit 1,3% ruwe celstof 7,8% Natrium 0,4%.

Dosering: We adviseren om gedurende de eerste 14 dagen een dubbele dosering te geven. U mag de dubbele dosering ook langere tijd geven, als u dit nodig vindt. Bij (voldoende) resultaat kan na 14 dagen een normale dosering worden gegeven.

Dosering voor kat en hond tot 5 kg
 
300 mg
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
 tot  1 kg
 2x per dag 1 tabl 300 mg  2x per dag ½ tabl 300 mg
  1 - 5 kg
 2x per dag 2 tabl 300 mg  2x per dag 1 tabl 300 mg

Dosering voor kat en hond vanaf 5 kg
 
1200 mg
  eerste 14 dagen   vanaf de 15-de dag
  5 - 10 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
10 - 20 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg
20 - 30 kg
 2x per dag 3 tabl 1200 mg  2x per dag 1½ tabl 1200 mg
30 - 40 kg
 2x per dag 4 tabl 1200 mg  2x per dag 2 tabl 1200 mg
40 - 50 kg
 2x per dag 5 tabl 1200 mg  2x per dag 2½ tabl 1200 mg
>    50 kg
 2x per dag 6 tabl 1200 mg  2x per dag 3 tabl 1200 mg

De dosering voor een cavia is in verhouding hoger dan voor een kat of hond. Een cavia, hamster of overige knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Cavia, hamster, konijn en overige knaagdieren
 
eerste 14 dagen
vanaf de 15-de dag
2 x per dag 2 tabl à 300 mg
2 x per dag 1 tabl à 300 mg

De dosering voor een kip of andere vogel is in verhouding hoger dan voor een kat of hond.

Kip of andere vogel
 
 eerste 14 dagen  vanaf de 15-de dag
0 - 0,5 kg
 2x per dag 1 tabl 1200 mg  2x per dag ½ tabl 1200 mg
0,5 - 2 kg
 2x per dag 2 tabl 1200 mg  2x per dag 1 tabl 1200 mg

Digest Powder is een aanvullend diervoeder op basis van kruiden. Voor honden, katten, cavia's en andere kleine huisdieren van alle leeftijden, inclusief pups, kittens, drachtige en zogende huisdieren. De kruiden kunnen over een langere periode worden ingezet, er zijn geen bijwerkingen bekend. De formule mag worden ingezet samen met medicatie van uw dierenarts, andere Chinese kruiden of homeopathie.

Samenstelling Digest Powder: ontsloten lijnzaad. Analytische bestanddelen: ruwe as 4,1% ruw vet 14,5% Ruw eiwit 29,8% ruwe celstof 8,7%.

Dosering Digest Powder:

 cavia, hamster en overige knaagdieren  elke dag 1/4 theelepel
 kleine hond/ kat  elke dag 1 theelepel
 grote hond  elke dag 2 theelepels

Verbetering: al binnen enkele dagen is (lichte) verbetering waar te nemen.

Verlagen van de dosering: Als de klachten voldoende zijn afgenomen dan kunt u de dosis verlagen met 50%.

Als onderhoudsproduct: 50% van de normale dosering.

1200 mg tablet
 
1200 mg tablet
 


KLANTENREACTIES ANAL ENZYM (scrollen naar beneden)

KLANTENREACTIES DIGEST POWDER (scrollen naar beneden)