PROSTAAT

Prostaat bij hond, kat, cavia, konijn, fret en overige huisdieren.

De prostaat is een geslachtsklier, die bij honden vlak achter de blaasuitgang en om de plasbuis heen ligt (te vergelijken met een appeltje zonder klokhuis).
De functie van de prostaat is het om vocht te produceren dat samen met de zaadcellen, die uit de testikels (zaadballen) komen, het ejaculaat (sperma) vormt. Ongeveer 95% van het sperma wordt bij de hond door het prostaatvocht gevormd. Het prostaatvocht zorgt voor het overleven (voeding) en de bewegelijkheid van de zaadcellen en verbetert zo de vruchtbaarheid.
De spieren van de prostaat en de blaashals worden bij de ejaculatie samengetrokken en zorgen er zo voor, dat het sperma naar buiten geperst wordt, en niet de blaas instroomt.

Ziektes van de prostaat komen vooral voor bij oudere ongecastreerde reuen, maar men ziet het soms ook bij gecastreerde honden. Poezen hebben bijna nooit prostaatziektes.

Reuen kunnen verschillende soorten prostaatziektes hebben, b.v.:

Welke symptomen ziet men bij prostaatziektes?

Afhankelijk van welke ziekte het is en hoe zwaar deze is, kunnen ook koorts, gewichtsverlies, weinig trek in eten, lusteloosheid en zwakte van de achterhand optreden.

De prostaatontsteking kan goed met Chinese kruiden behandeld worden.

prostaat-hond Mail deze pagina    prostaat-kat Toevoegen aan je Favorieten    prostaat-cavia Print deze pagina